Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Mărgineanu despre prețul gazelor: Incompetență totală a factorilor de la Chișinău

© Sputnik / OsmatescoЮрий Мэрджиняну
Юрий Мэрджиняну - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2021
Abonare
Doctorul în drept Iurie Mărgineanu este de părere că autoritățile de la Chișinău, în special, responsabilii implicați în procesul de negociere cu Gazprom, dau dovadă de incompetență totală.
CHIȘINĂU, 12 oct – Sputnik. Republica Moldova nu va putea supraviețui dacă nu va reuși să obțină un preț mic la gazele naturale. Precizarea a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de doctorul în drept Iurie Mărgineanu. Acesta este de părere că politicienii de la Chișinău nu știu încotro s-o ia și cum anume să acționeze.
Газовая плита - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2021
Moldova și Rusia
Expert despre prețul la gaze: Federația Rusă ar putea să răspundă pe potrivă
Totodată, Mărgineanu crede că este vorba totuși de un factor politic, iar statul care livrează acest gaz așteaptă ca statul căruia îi livrează să vină inclusiv cu plecăciuni.

„Nu poți pe un partener, pe o țară de la care soliciți reducere la livrarea gazelor naturale, să o scuipi în față. S-o numești agresor… Să soliciți Uniunii Europene să impună sancțiuni Moscovei sau să te alipești unor acțiuni împotriva Federației Ruse. Credeți că Rusia a uitat că Republica Moldova s-a alipit unor acțiuni ale UE și Americii împotriva statului rus? Toate aceste decizii și acțiuni vor avea efect asupra negocierilor privind prețul la gaze”, a precizat Mărgineanu.

Acesta mai spune că este tot atât de important și cine este persoana numită pentru a duce aceste negocieri. În context, Iurie Mărgineanu a menționat că în acest moment este vorba de o incompetență totală a factorilor de decizie din partea Chișinăului implicați în procesul de negociere.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2021
Politică
Ministrul Infrastructurii: „La necesitate, vom reduce consumul de gaze”
Întrebat dacă autoritățile de la Chișinău mai au șanse să negocieze un preț bun pentru gazele livrate de Federația Rusă, Iurie Mărgineanu a precizat că există și riscul ca prețul să crească.
„E posibil să rămânem la formula veche. Totodată există riscul să se aplice o formulă care va majora prețul. Totul depinde de autorități. Dacă vor putea negocia cu Federația Rusă. Eu sunt sigur că Federația Rusă cere și anumite cedări, inclusiv politice”, a menționat Mărgineanu.
Negocierile cu Gazprom: Spînu anunță în ce condiții Moldova va primi gaze - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2021
Video
Negocierile cu Gazprom: Spînu anunță în ce condiții Moldova va primi gaze
În context, expertul spune că Chișinăul ar trebui să ia exemplul Ungariei în acest sens.

„Fiecare conducător al unui stat trebuie să aibă ca prioritate interesul statal și nicidecum interesul Uniunii Europene. Fiecare conducător de țară trebuie să renunțe la orgolii și să acționeze în interesul național, dar nu al altor state. Ungaria a demonstrat că se poate. Toată Uniunea Europeană insistă pe sancțiuni pentru Rusia, dar acum îngheață toți. Germania, la fel, este un exemplu. În negocierile cu Rusia (nemții - n.n.) s-au gândit doar la Germania, nu la alte state”, a concluzionat Iurie Mărgineanu.

Precizăm, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova. Totodată, oficialul afirmă că deocamdată nu există un răspuns din partea Rusiei, pentru că, afirmă el, condițiile contractului vor fi negociate pe parcursul întregii luni curente. În context, va fi formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom, care va începe să poarte discuții deja în această săptămână.
Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2021
Politică
Chicu, despre negocierile purtate de Spînu: Gazprom nu este un "offshore"
Fluxul de știri
0