Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

A fost anunțată Stare de Alertă în sectorul de gaze naturale

© Sputnik / Mihai CarausАндрей Спыну
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2021
Abonare
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că, după ședința de astăzi, Comisia pentru Situații Excepționale, a anunțat Stare de Alertă în sectorul de gaze naturale.
CHIȘINĂU, 13 oct - Sputnik. Prețul gazului crește de la o zi la alta la nivel mondial, iar acest lucru afectează și Republica Moldova, a precizat vicepremierul Andrei Spînu. În context, autoritățile din Moldova s-au întrunit în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale pentru a discuta situația actuală de pe piața petrolieră și pentru a decide pașii următori pe care trebuie să-i întreprindă țara noastră pentru ca cetățenii să fie asigurați cu gaze naturale. Astfel, membrii Comisie au decis să instaureze Stare de Alertă în sectorul de gaze naturale.
„Starea de alertă presupune mai multe acțiuni pe care trebuie să le întreprindă instituțiile din domeniu. Ea pune în funcțiune instituțiile statului ca să acționeze”, a precizat Spînu.
Spînu a precizat că Guvernul va veni cu măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze. Totodată, s-a decis crearea unui grup de lucru în acest sens pentru a lua deciziile necesare în ceea ce privește ajutoarele oferite de stat pentru cetățeni. Vicepremierul a menționat că s-a decis eliberarea păcurii din rezervele de stat pentru a se reduce consum de gaze la „Termoelectrica”.
„Folosirea păcurii a început de astăzi și va fi folosită în zilele următoare. Menționez că rezervele actuale permit furnizarea agentului termic și generarea energiei electrice pe o perioadă care nu va afecta în niciun fel situația pe acest segment, vorbim de cel puțin o lună”, a declarat vicepremierul.
Totodată, s-a decis ca „Energocom” să caute soluții alternative de import de gaze din Ucraina și România.
Spînu a declarat că majorarea prețului la gaz este inevitabilă, dar deocamdată nu se cunoaște cu cât anume s-ar putea mări prețul. Totodată, vicepremierul susține că în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale au fost discutate toate scenariile posibile, inclusiv, autoritățile admit că până la 1 noiembrie ar putea să nu fie semnat un nou contract cu ”Gazprom”.
Complex de pregătire a gazului pentru export în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2021
Economie
Putin a avertizat în legătură cu urmările creșterii tranzitului de gaze prin Ucraina
Vicepremierul și ministru Infrastructurii a mai menționat că mâine, 14 octombrie, urmează să se poarte din nou discuții cu „Gazprom”. Totodată, se vor discuta datoriile istorice pe care le are statul nostru față de distribuitorul rus.
Vicepremierul a anunțat că luni, 18 octombrie, se va convoca o nouă ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale în care va examina situația din sectorul energiei electrice. Spînu a lăsat să se înțeleagă că luni Comisia ar putea să anunțe stare de alertă și în acest domeniul, după ce astăzi a anunțat stare de alertă în domeniul gazelor naturale, dar a precizat că va reveni cu detalii în acest sens pe parcurs.
Poliția - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2021
Societate
Au înnebunit guvernanții - Ce amenzi vor plăti cei fără acte de identitate asupra lor
Fluxul de știri
0