Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Avocatul lui Stoianoglo scoate asul din mânecă și face praf probatoriul acuzării

© Sputnik / Mihai CarausЗадержание генерального прокурора Александра Стояногло
Задержание генерального прокурора Александра Стояногло - Sputnik Moldova, 1920, 07.10.2021
Abonare
Apărătorul procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, avocatul Vasile Gafton, declară public că acuzațiile care i se aduc clientului său sunt "aberații totale".
Amintim că cea mai gravă învinuire care îi este adusă lui Stoianoglo ține de modificarea cadrului legal prin care a a facilitat implementarea schemei de spălare a banilor în proporții deosebit de mari.
Iată cum a comentat această acuzație, pentru studioul Sputnik Moldova, avocatul Vasile Gafton.
" Lui Stoianoglo i se încriminează comiterea infracțiunii (Articolul 327 aliniat trei al Codului Penal) precum că el, fiind președintele comisiei parlamentare, ar fi introdus un amendament la legea cu privire la spălarea de bani, ceea ce a dus la favorizarea spălării banilor. Deci o aberație", affirmă avocatul.
Și asta pentru că, precizează Vasile Gafton, Articolul 71 al Constituției spune că deputatul nu poate fi tras la răspundere juridică pentru opțiunile sale: "Deputatul nu poate fi persecutat sau tras la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului".
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2021
Analize și opinii
Fost procuror: Alături de Stoianoglo trebuie să stea și Sandu
Plus la aceasta, menționează avocatul, inițiativa de a introduce sintagmă formată din 3 cuvinte "având efect suspensiv", care în opinia denunțătorului - deputatul PAS Iulian Carp, ar fi permis spălarea banilor, nu-i aparține lui Stoianoglo, ci Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, care este actualul Centru Național Anticorupție.
"Mai mult ca atât, există probe, și procurorii cunosc, că acel amendament care a avut efect suspensiv, de care s-a legat învinuirea, a fost propus de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției. Domnul Stoianoglo, în calitate de președinte al comisiei, conform Regulamentului Parlamentului, a semnat raportul comisiei pe care l-a prezentat în plen. Este o aberație să învinuiești un deputat pentru activitatea sa legislativă", a declarat Vasile Gafton.
Amintim că astăzi, în același interviu pentru studioul Sputnik Moldova, avocatul procurorul general suspendat, Vasile Gafton, a declarat că procurorul de caz Victor Furtună a cerut instanței 30 de zile de arest pentru Alexandr Stoianoglo.
"Astăzi procurorul astăzi a înmânat demersul privind solicitarea aplicării măsurii preventive și mâine acest demers va fi examinat în instanță", a spus Vasile Gafton.
Avocatul a spus că apărarea are probe prin care să demonstreze instanței că Alexandr Stoianoglo "nu este vinovat de ceea ce i se încriminează".
Майя Санду и Франк-Вальтером Штайнмайером посадили дерево в Ботаническом саду - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2021
Editoriale
Pentru "dragostea" lor, occidentalii cer să le dăm cel mai de preț lucru
Fluxul de știri
0