O vână de aur neexploatată pe deplin de Moldova - iată ce venituri aduce

© Sputnik / Александр Кряжев / Accesați arhiva multimediaStudenți
Studenți - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2021
Abonare
Studenții străini de la facultățile din Moldova asigură statului venituri care ajung din urmă exporturile de vinuri. Suma ar putea fi dublată. Analistul economic Veceslav Ioniță a analizat și a explicat acest fenomen neglijat de autorități.
CHIȘINĂU, Sputnik – 11 oct. Cum își mai poate crește Republica Moldova volumul exporturilor? Analistul economic Veaceslav Ioniță a are o sugestie inedită pentru guvernare: să sporim numărul studenților străini care vin la studii.
Fenomenul se numește „export de servicii educaționale” și anual îi aduce țării vreo 100 de milioane de dolari, cu doar vreo 40 de milioane mai puțin decât exportul de vinuri, potrivit expertului economic. Moldova ar putea câștiga anual și 200 de milioane de dolari americani din exportul de servicii educaționale, a apreciat expertul.
În plus, ne referim la o sferă generatoare și de prestigiu pentru țară, nu doar de bani.
Veaceslav Ioniță a vorbit despre exportul moldovenesc de servicii educaționale în cadrul emisiunii sale „Analize Economice”, transmisă live pe internet.
În prezent, în Republica Moldova se află aproximativ 4600 de studenți străini - fiecare al 8-lea student prezent în sălile de studiu este venit de peste hotare.
Первое сентября, русский лицей им. Пушкина в Новых Аненах  - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2021
Coronavirus
Ultima oră: Elevii și studenții nu vor mai sta în carantină 14 zile

Găselnița lui Ioniță: Ce au „cărăbușii” cu universitățile

Spre regret, exportul de servicii educaționale a fost neglijat de guvernările care s-au perindat la Chișinău, nu a existat o politică sau un obiectiv al statului de a atrage la studii cât mai mulți cetățeni străini.
„Noi, de fapt, niciodată nu ne-am gândit că instruirea studenților străini este un serviciu care ne poate aduce valută în țară”, a spus analistul economic.
Din câte a povestit Veaceslav Ioniță, studenții de peste hotare ajung la studii la Chișinău datorită recomandărilor altor cetățeni străini, precum și datorită eforturilor unor moldoveni care „racolează” candidați, îi conving să facă studii la noi, făcându-și un fel de afacere neoficială din această activitate, câștigând un comision, adică.
„Eu îi numesc „cărăbuși” pe acești oameni”, a spus analistul economic.
În opinia sa, factorii de decizie ar trebui să-i găsească pe acești „cărăbuși” și să-i invite la o discuție, pentru a afla cum pot fi atrași mai mulți studenți străini la studii în Moldova.
„Dacă vrea Republica Moldova să se impună pe piața internațională a serviciilor educaționale, trebuie să-i găsească pe acești oameni, care aduc studenți în Republica Moldova, și să-i întrebe ce este de făcut ca să-i ajute să aducă mai mulți studenți. Acești oameni ne ajută să creștem exportul de servicii”, a spus Veaceslav Ioniță.
Peter Michalko - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2021
Editoriale
Dovedit: Uniunea Europeană își bagă coada în justiția moldovenească

Serviciile – singurul domeniu în care Moldova exportă mai mult decât importă

Analistul economic a menționat că studenții străini vin să facă studii în special la Universitatea Tehnică, Universitatea de Studii Economice, Universitatea de Medicină și Farmacie. Pe lângă faptul că plătesc pentru studii, ei mai au o serie de cheltuieli legate de viața cotidiană – prin urmare, cumpără produse și servicii, contribuind și astfel la viața economică a țării.
„Republica Moldova, pe lângă bunurile pe care le exportă, de 2,7 miliarde de dolari, exportă și servicii, care se cifrează la 1,3 miliarde de dolari. Serviciile sunt domeniul unde noi mai mult exportăm decât importăm. Principalele servicii exportate sunt cele de transport, IT și cele educaționale”, a spus Veaceslav Ioniță.
Bucureștiul în pandemie - Sputnik Moldova, 1920, 27.09.2021
Editoriale
Încă un motiv de laudă deșartă pentru guvernanți - turismul

Fiecare al 8-lea student din Moldova este străin

Veaceslav Ioniță a precizat că și-a bazat analiza pe date statistice publicate pe site-ul Băncii Naționale a Moldovei (BNM).
Din cauză că Republica Moldova trece printr-o criză demografică, a scăzut și numărul tinerilor care se pot înscrie la o facultate și, totodată, numeroși moldoveni pleacă la studii în străinătate. Dacă în anii 2007-2008 numărul studenților era de 128 de mii, în anii 2019-2020 a scazut până la 57 de mii.
„Acum este înregistrată o ușoară înviorare, din contul studenților care au apelat la studii cu frecvență redusă, numărul cărora a crescut cu 2000. Însă numărul de studenți care studiază la zi este la o limită de jos, iar ceea ce salvează învățământul astăzi sunt studenții străini”, potrivit lui Veaceslav Ioniță.
În 2006, 1,3% dintre studenți erau străini. În anul de studiu 2020-2021, ponderea studenților străini este de 8%.
Potrivit lui Ioniță, prin anii 2008-2009, în Republica Moldova își făceau studiile aproximativ 1200 de studenți străini. În prezent, numărul lor se ridică la 4600 de persoane.
„În condițiile în care numărul studenților moldoveni scade, grupul studenților străini crește și aceștia ne permit să menținem pe linia de plutire sistemul educațional, ba chiar ne ajută să-l salvăm”, a afirmat Veaceslav Ioniță.
„Studenții străini, în marea lor majoritate, sunt zilnic în sălile de curs. Astfel, fiecare al optulea student din sălile de curs din Republica Moldova este unul străin”, a precizat expertul economic.
Bloc locativ - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2021
Economie
De ce s-au scumpit apartamentele și a crescut inflația

Țările din care provin studenții străini

Cei mai mulți studenți străini sunt din România – majoritatea veniți în 2020, în număr de 2125 de persoane.
Pe locul doi se află Israel, dar numărul studenților din această țară este în descreștere, după ce guvernul israelian a decis să nu recunoască unele diplome din domeniul medicinei obținute în Moldova. În 2015, din Israel se aflau la studii în Republica Moldova 2039 de studenți.
Pe locul trei sunt studenții din India - 605 dintre ei au venit la studii în 2020.
Acest top este continuat de studenții veniți din Ucraina, Siria și Iordania.
Veceslav Ioniță s-a referit mai detaliat la studenții veniți din Israel. Potrivit lui, 10% dintre tinerii israelieni care aleg să-și facă studiile peste hotare aleg facultăți din Republica Moldova.
„Situația era să fie cu mult mai bună, dacă nu aveau loc anumite fenomene neplăcute. Există și în Israel o luptă pentru a ține studenții acasă, iar autoritățile de acolo, acum trei ani, au luat decizia de a nu recunoaște anumite diplome obținute de studenții lor în urma absolvirii unor facultăți din Republica Moldova”, a spus expertul economic.
Potrivit lui, după 2018 s-a înregistrat o scădere de 700 de studenți din Israel, iar acestă reducere înseamnă pentru Moldova o pierdere anuală de circa 15 milioane de dolari americani.
Și din Ucraina veneau cândva mai mulți studenți. Acum însă tinerii ucraineni din regiunile în care se vorbește limba română merg în special la studii în România.
Sergiu Prodan - Sputnik Moldova, 1920, 25.09.2021
Editoriale
Sergiu Prodan - încă un ministru PAS dus cu pluta - video
Fluxul de știri
0