Dacă nu vom avea gaze,”Moldsilva” ne va da lemne de foc
Abonare
În contextul incertitudinii privind livrările și prețurile la gaze, ”Moldsilva” vine cu o veste bună pentru consumatori și spune că nu va majora anul acesta prețurile la lemnul de foc.
CHIȘINĂU, 12 oct – Sputnik. Agenţia „Moldsilva” anunță lansarea unei campanii de asigurare a populaţiei cu lemn de foc, precizând că în actualul sezon rece nu va majora prețul de piață pentru respectivul combustibil.
”Preţurile la lemnul de foc livrat pe piață nu vor fi majorate în sezonul rece a anului fiind comercializate la nivelul prețurilor din anul trecut, iar accesul cetăţenilor va fi facilitat prin diverse acţiuni”, este menționat într-un comunicat al instituției.
Totodată, „Moldsilva” își reiterează disponibilitatea de conlucrare pentru asigurarea cetăţenilor cu lemn de foc în perioada rece a anului, însă atenţionează că regimul prioritar şi preţurile nemodificate sunt disponibile doar la depozitele întreprinderilor silvice de stat subordonate agenţiei de specialitate.
„Orice alte oferte şi diversitate de preţuri propuse pe piaţă fac obiectul exclusiv al activităţii agenţilor economici privați, ce nu au nimic comun cu activitatea entităților publice din cadrul ramurii silvice”, subliniază „Moldsilva”.
Potrivit Agenției, stocul disponibil spre comercializare a lemnului de foc, recoltat în urma efectuării tuturor lucrărilor silvo-tehnice obligatorii în cadrul fondului forestier din gestiune, se va comercializa în următoarea ordine de priorităţi:
pentru necesarul de lemn de foc al populaţiei, în baza solicitărilor din partea administraţiei publice locale şi/sau personale - prin vânzare directă;
pentru consumul propriu al unităţilor de interes local finanţate integral sau parţial de la bugetul de stat şi/sau bugetul local (primării, şcoli, grădiniţe, obiecte de menire social-culturală etc.), care nu desfăşoară activitate economică - prin vânzare directă;
pentru consumul propriu al gestionarilor fondului forestier proprietate publică a statului şi/sau al altor categorii de solicitanţi.
Pentru organizarea eficientă a procesului de asigurare a populaţiei cu lemn de foc, Agenţia „Moldsilva” a expediat la adresa tuturor autorităţilor publice locale (nivel de raion) informaţia necesară şi detaliată referitor la modalitatea de colaborare în procesul de asigurare a populaţiei cu lemne de foc.
Amintim că ”Moldovagaz” a avertizat anterior că în curând consumatorii moldoveni se vor confrunta cu un deficit de gaze naturale. În aceste condiții, „Moldovagaz” a îndemnat consumatorii să reducă consumul de gaze, inclusiv prin trecerea la combustibili alternativi.
Cum negociază autoritățile Moldovei noul contract cu Gazprom
Amintim că Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a revenit de la Sankt Petersburg unde a purtat discuții cu reprezentanții Gazprom privind prelungirea contractului de livrare a gazelor Republicii Moldova. Luni acesta a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre rezultatele negocierilor. Spînu a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export.
Oficialul și-a ieșit din fire atunci când presa a solicitat mai multe detalii privind eșecul întâlnirii cu Miller, el cerând ca jurnaliștii să nu insiste pe acest subiect și că el din capul locului știa că nu va fi primit de directorul general al Gazprom.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
„Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut”, a spus Andrei Spînu.
Oficialul afirmă că deocamdată nu există un răspuns din partea Rusiei, pentru că, afirmă el, condițiile contractului vor fi negociate pe parcursul întregii luni curente. În context, va fi formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom, care va începe să poarte discuții deja în această săptămână.
Spînu a mai spus că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere cu Rusia, Guvernul mai are un plan de alternativă. El a fost rugat de jurnaliști să precizeze care ar fi sursele alternative.
„Alternativa este România, Ucraina, țările apropiate. Suplimentar este Uniunea Europeană. Noi putem transporta gazele din toate sursele pe care le avem”, a spus Spînu.
Republica Moldova a solicitat prelungirea contractului cu Gazprom pentru încă un an. Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. „Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.