Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Faceți rezerve de lemne: deficit de gaze naturale în Moldova

© Sputnik / Mihai CarausSobă
Sobă - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2021
Abonare
Consumatorii din Republica Moldova se vor confrunta cu un deficit de gaze naturale din cauza contractului semnat cu întârziere cu Gazprom și a lipsei rezervelor pentru consumatorii moldoveni.
CHIȘINĂU, 6 oct - Sputnik. Moldovagaz anunță că, "grație faptului că acordul cu SAP „Gazprom” privind condițiile de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova a fost prelungit în ultima zi a lunii septembrie, cu câteva ore înainte de expirarea acestuia, SAP „Gazprom” nu a avut un temei legal până la acel moment pentru organizarea rezervării capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport din Ucraina pentru consumatorii Republicii Moldova în octombrie 2021".
Asta înseamnă că în curând consumatorii moldoveni se vo9r confrunta cu un deficit de gaze naturale.
"De fapt, începând cu luna octombrie a anului curent, au fost contractate 54 de milioane de metri cubi de gaze naturale sau 67% din cele 80 de milioane de metri cubi necesare pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului. Drept urmare, începând cu 1 octombrie, consumul zilnic efectiv de gaze naturale din țară a început să depășească volumul furnizat de SAP „Gazprom”. Lipsa importurilor de gaze este acoperită din stocul de gaze din conductele magistrale de gaze din Republica Moldova, ceea ce este soldat cu scăderea presiunii în sistemul de transport al gazelor SRL „Moldovatransgaz”, anunță furnizorul de gaze naturale în comunicatul său de presă.
În aceste condiții, „Moldovagaz”, în calitatea sa de furnizor de gaze, apelează la consumatori cu cererea de a reduce consumul de gaze, inclusiv:
1.
consumatorii care au posibilitatea de a trece la combustibili alternativi;
2.
fabricile de zahăr, care pot stoca sfecla de zahăr pentru un anumit număr de zile, precum și înlocuirea volumul excesiv de consum contractat cu combustibil alternativ (păcură).
De asemenea, întreprinderilor din complexul termoenergetic al țării le-a fost propusă din timp trecerea temporară la surse alternative de combustibil.
În prezent, SA „Moldovagaz” negociază cu SAP „Gazprom” creșterea volumului de furnizare de gaze, precum și capacitățile de rezervare la volumul necesar de consum lunar, pentru a asigura parametrii de calitate necesari ai gazului furnizat.
Майя Санду и Франк-Вальтером Штайнмайером посадили дерево в Ботаническом саду - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2021
Editoriale
Pentru "dragostea" lor, occidentalii cer să le dăm cel mai de preț lucru
Fluxul de știri
0