Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Un nou record al prețului la gaz: a trecut de 1700 de dolari

© Sputnik / Mihai CarausГазовая плита
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Prețul la gaz a înregistrat un nou record, trecând de bariera psihologică de 1700 de dolari pentru o mie de metri cubi.
BUCUREȘTI, 6 oct – Sputnik. Prețul la contractele futures în Europa au ajuns la un nou nivel maxim, depășind 1700 de dolari pentru o mie de metri cubi, arată datele de tranzacționare a brusei ICE Futures.
Peste câteva minute după începerea tranzacționărilor, prețurile pentru contractele futures din noiembrie, conform indicelui TTF olandez, au crescut până la 1596,8 dolari, apoi au depășit bariera psihologică, ajungând la 1607,2 dolari. E cu 15,5 la sută mai mult decât prețul de marți (peste 1390 de dolari).
Gazoduct - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2021
Internațional
Germania a negat implicarea Rusiei în creșterea prețurilor la gaz
Recordul precedent la tranzacționării au fost înregistrat mai devreme, prețul a crescut până la 1456,8 dolari, însă la încheierea tranzacționărilor a coborât până la 1417,7 dolari.
Prețul gazului pe piața europeană a crescut în ultimele două săptămâni, dacă la începutul lui august contractele pentru livrarea combustibilului erau tranzacționate la nivelul 515 de dolari pentru o mie de metri cubi, peste o lună acestea au crescut până la 614 de dolari, la sfârșitul lui septembrie s-au dublat, iar în ultimele două zile au crescut cu alte 30 la sută.
În opinia experților, acest lucru este legat de subumplerea depozitelor subterane, oferta redusă din partea principalilor furnizări, precum și de creșterea cererii pentru gazul lichefiat în Asia.
Pe acest fundal valoarea acțiunilor Gazprom au ajuns la un nivel maxim, de 386,5 de ruble.
Fluxul de știri
0