Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Demisia cancelarului – acuzații de corupție

© AP Photo / Ronald ZakSebastian Kurz
Sebastian Kurz - Sputnik Moldova, 1920, 10.10.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Sebastian Kurz a renunțat la poziția sa de șef al Guvernului de la Viena. El a recurs la acest gest în contextul unor acuzații de corupție și a unei anchete a parchetului. Cum s-a derulat întreg scandalul.
BUCUREȘTI, 10 oct – Sputnik, Georgiana Arsene. Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, (ÖVP), și-a anunțat retragerea. Gestul său vine la câteva zile după ce au devenit publice acuzațiile de corupție împotriva lui și a unora dintre cei mai apropiați angajați ai săi.
Locul rămas liber în fruntea Cancelariei urmează să fie preluat deocamdată de fostul ministru de externe Alexander Schallenberg - ÖVP.
Sebastian Kurz - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2019
Politică
Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, propune renegocierea „Tratatului de la Lisabona”
Kurz însuși dorește să treacă în parlament ca președinte al grupului parlamentar.
La rândul său, vice cancelarul Werner Kogler (Verzii) a anunțat că partidul său va continua activitatea guvernamentală cu ÖVP.
Aseară, Kurz a apărut în fața presei și a afirmat că el și echipa sa guvernamentală sunt dispuși să acționeze.
De asemenea, a spus că afirmațiile contra sa sunt false, subliniind că au fost anchete și contra altor politicieni, numai ca noutatea, în acest caz, constă, după cum a declarat Kurz, în faptul că partenerul de coaliție a decis să ia o poziție clară contra sa.
În opinia lui Kurz, coaliția se află într-un impas. El a precizat că pandemia nu s-a terminat încă, iar relansarea economică abia a început.
”Prin urmare, este iresponsabil să lase să se alunece în haos luni întregi. Este nevoie de stabilitate și responsabilitate. Țara mea este mai importantă pentru mine decât persoana mea”, a declarat Sebastian Kurz, potrivit capital.ro .
Себастьян Курц - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2017
Politică
Kurz: regiunii transnistrene trebuie să i se acorde un statut special
El a anunțat că locul său va fi luat de Schallenberg. Kurz va merge în parlament ca președinte al grupului parlamentar și va încerca să respingă acuzațiile care i se aduc.
După scurta declarație pe care a făcut-o, Kurz a părăsit sala.
La această declarație, partenerul coaliției Partidului Verzilor nu a reacționat imediat.
Acum depinde de vicecancelarul Werner Kogler dacă această criză guvernamentală este rezolvată pentru moment.
Se poate presupune însă că verzii au fost informați dinainte despre acest lucru.

Kurz evadează spre imunitatea parlamentară?

Șeful FPÖ, Herbert Kickl, vede în retragerea lui Kurz o evadare spre imunitate parlamentară în calitate de președinte al grupului în parlament și îl acuză spunând că Sebastian Kurz a încălcat promisiunea făcută de a oferi o explicație rapidă.
”Se pare că el intenționează să transforme întreaga afacere într-o poveste nesfârșită până când ÖVP deține din nou Ministerul Justiției”, a declarat Kickl.
La Consiliul de Miniștri participă șefii grupurilor parlamentare ale partidelor de guvernământ. În cazul în care verzii acceptă schimbarea în vârful guvernului și coaliția rămâne valabilă, Kurz va fi reprezentat în acest organism în viitor.
Ministrul Muncii ÖVP, Martin Kochner, și-a exprimat, pe Twitter, un mare respect pentru decizia lui Kurz. De altfel, organizațiile membre ÖVP își exprimă respectul pentru gestul lui Kurz.
Până astăzi sau mâine nu va fi disponibilă o declarație a șefului statului.
Fluxul de știri
0