Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Kurz: regiunii transnistrene trebuie să i se acorde un statut special

© Sputnik / Евгений Биятов / Accesați arhiva multimediaСебастьян Курц
Себастьян Курц - Sputnik Moldova
Abonare
În opinia preşedintelui în exerciţiu al OSCE, ministrului Afacerilor Externe al Austriei, calea corectă ar fi acordarea unui statut special regiunii transnistrene ţinând cont de principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale al Republicii Moldova

CHIŞINĂU, 4 feb — Sputnik. Preşedintele în exerciţiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ministrul Afacerilor Externe al Austriei, Sebastian Kurz s-a întâlnit sâmbătă cu oficiali din Republica Moldova, în cadrul unei vizite efectuate la Chişinău. În cadrul discuţiilor au fost discutate aspecte ale procesului de reglementare a conflictului transnistrean şi priorităţile în continuarea negocierilor în formatul „5+2".

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Politică
Planul lui Dodon: problema transnistreană, soluționată în trei etape

După întrevederea cu Sebastian Kurz, preşedintele ţării, Igor Dodon, şi-a exprimat speranţa că președinția austriacă a OSCE va contribui la impulsionarea procesului de negocieri privind reglementarea diferendului transnistrean.

Şeful statului a declarat că i-a transmis înaltului oficial viziunea sa și pașii pe care îi propune spre realizare în viitorul apropiat.

„Reiterez faptul că procesul de soluționare a diferendului transnistrean trebuie să finalizeze prin reintegrarea Moldovei cu Transnistria, cea din urmă având un statut special în cadrul țării".

Dodon a menţionat că „deși are diferite viziuni cu Guvernarea asupra multor subiecte de politică interna si externa, în ceea ce ține de reintegrarea țării pledez pentru o abordare în format comun și cooperare pentru a găsi soluții optime în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului".

Prim-ministrul Pavel Filip a avut şi el o întrevedere cu Preşedintele în exerciţiu al OSCE, discuţiile fiind axate tot pe problema reglementării diferendului transnistrean.

Transnistrien - Sputnik Moldova
Rusia
Este oare pregătit Chișinăul pentru un dialog în problema Transnistriei

Apreciind eforturile depuse de preşedinţia germană a OSCE în 2016, care au facilitat reluarea negocierilor în formatul „5+2", după o pauză de doi ani, Filip a menţionat că anul 2017 va fi unul mai consistent în evenimente în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, inclusiv prin intensificarea reuniunilor în formatele „5+2" şi „1+1".

„A sosit momentul să demarăm discuţiile pe chestiuni politice din „coşul trei" al agendei de negocieri în formatul „5+2", ceea ce numim noi politica paşilor mici. Măsurile de întărire a încrederii trebuie să aibă ca finalitate soluţionarea problemei transnistrene şi reunificarea celor două maluri ale Nistrului", a conchis Pavel Filip.

Sebastian Kurz a subliniat că susţine abordarea de reglementare a conflictului transnistrean orientată spre ameliorarea nivelului de viaţă al cetăţenilor din regiune.

„Vom încerca să contribuim la dezamorsarea conflictelor nesoluţionate, un scop central al OSCE este soluţionarea conflictului transnistrean, ţinând cont de principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale al Republicii Moldova, în corelare cu un statut special acordat regiunii transnistrene", a spus Sebastian Kurz.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0