Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, propune renegocierea „Tratatului de la Lisabona”

© REUTERS / Leonhard FoegerSebastian Kurz
Sebastian Kurz - Sputnik Moldova
Abonare
Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, cere renegocierea Tratatului de la Lisabona, pentru a sancționa statele care permit tranzitul imigranților ilegali, dar și a celor care încalcă principiile democrației liberale.

CHIȘINĂU, 12 mai – Sputnik. Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a declarat că e nevoie de o renegociere a Tratatului de la Lisabona, astfel încât să fie prevăzute anumite măsuri dure împotriva statelor care permit trecerea ilegală a migranților și a celor care amenință principiile democrației liberale, informează portalul The Local, cu referință la presa austriacă. Declarațiile șefului guvernului austriac vin în contextul alegerile pentru Parlamentul European care se vor desfășura între 23 și 26 mai.

Рабочий визит президента РФ В. Путина в Австрию - Sputnik Moldova
Rusia
Putin: Austria susține proiectul Nord Stream-2

“Este nevoie de un nou tratat care ar prevedea sancțiuni clare pentru membrii care acumulează datorii, pedepse pentru țările care permit trecere ilegală a migranților fără a-i înregistra, precum și consecințe dure pentru încălcarea statului de drept și a democrației liberale”, a declarat Kurz.

Potrivit lui, de la adoptarea în 2007 a Tratatului de la Lisabona s-au schimbat multe lucruri, referindu-se la zona euro, criza migrației și Brexit.

Totuși, pentru renegocierea tratatului este nevoie de obținerea unui consens între toate statele UE.

În câteva interviuri, Kurz și-a exprimat scepticismul în privința unei cooperări a Partidului Popular European (PPE), al cărui membru este Partidul Popular Austriac (OVP), și partidele de dreapta din Parlamentul European.

“Nu vrem să lăsăm UE pe seama extremelor marginale din stânga sau dreapta, vrem să avem, în schimb, o politică puternică de centru”, a declarat el.

OVP se află într-o coaliție de guvernare cu formațiunea de dreapta anti-migrație - Partidul Libertății (FPO), formată după alegerile parlamentare din 2017, însă în ultimele săptămâni Kurz și-a intensificat acuzațiile în adresa unor membri ai FPO.

Житель одной из деревень в провинции Эль-Хасаке молится в храме Святого Георгия, разрушенного боевиками ИГ, 8 декабря 2015 года - Sputnik Moldova
Se întâmplă în Austria: Sute de musulmani s-au convertit la creștinism

De asemenea, Kurz se pronunță și împotriva practicii deplasării eurodeputaților de la Strasbourg și Bruxelles, cerând stabilirea permanentă a Parlamentului European în capitala Belgiei.

Totodată, cancelarul austriac se pronunță pentru micșorarea membrilor Comisiei Europene și în favoarea renunțării la practica oferirii fiecărei țări a funcției de comisar european.

“Funcțiile trebuie oferite în bază rotativă”, a declarat el, adăugând că în prezent “sunt mai mulți comisari decât domenii de responsabilitate”.

Fluxul de știri
0