Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia, atitudine dură în fața Comisiei Europene

© Sputnik / Алексей ВитвицкийTribunalul Constituțional, Polonia
Tribunalul Constituțional, Polonia - Sputnik Moldova, 1920, 08.10.2021
Abonare
Unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituția țării, punând în discuție un principiu-cheie al integrării europene, a decis în data de 7 octombrie 2021 Tribunalul Constituțional din Polonia. Despre ce este vorba.
BUCUREȘTI, 8 oct – Sputnik, Georgiana Arsene. Decizie curajoasă a Tribunalului Constituțional din Polonia. Acesta a hotărât ieri, 7 octombrie 2021, că unele articole din tratatele Uniunii Europene sunt incompatibile cu Constituția țării, punând în discuție un principiu-cheie al integrării europene.
Polonia - Sputnik Moldova, 1920, 07.08.2021
Internațional
Polonia ar putea părăsi UE: Care este motivul
Guvernul partidului naționalist Lege şi Justiţie (PiS) este implicat într-o serie de dispute cu UE. Temele de dispută sunt diverse, pornind de la tribunale și libertatea presei până la drepturile LGBT.
În ceea ce privește cazul analizat de tribunal, acesta se referă la modificările pe care PiS le-a adus sistemului judiciar al Poloniei.
”Supremaţia dreptului constituţional asupra altor surse de drept derivă direct din Constituţia Republicii Polone”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller.
El susține că ieri, 7 octombrie 2021, acest lucru a fost confirmat încă o dată în mod clar de Tribunalul Constituţional.
Julia Przylebska, preşedinta Tribunalului Constituţional polonez, spune că ”organele europene acţionează dincolo de competenţele lor”.
De asemenea, aceasta a denunţat ”ingerinţa Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez” şi a enumerat o serie de articole din tratatele UE care, conform judecătorilor polonezi, sunt în contradicţie cu legea fundamentală a Poloniei.
Punerea sub semnul întrebării a supremaţiei legislaţiei UE nu numai că pune în pericol viitorul pe termen lung al Poloniei în Uniune, dar şi stabilitatea blocului comunitar însuşi, susțin criticii.
Varga Judit - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2021
Politică
Ungaria nu dă nici un pas înapoi în fața UE – VREA „rol cheie” în Europa
Deși tribunalul a început să audieze cazul în iulie, dar l-a amânat de patru ori înainte de şedinţa de joi, informează stiripesurse.ro.
Potrivit unor critici, scopul acestor amânări ar fi putut fi acela dea exercita presiuni asupra Bruxelles-ului pentru a accepta Planul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Varşoviei.

Executivul de la Varșovia a fost acuzat de UE că politizează instanţele poloneze, inclusiv Tribunalul Constituţional.

Miercuri, 6 octombrie 2021, Curtea de Justiţie a UE a decis că Polonia a încălcat regulile democratice ale independenţei justiţiei forţând transferul unui judecător care criticase guvernul.

Președintele PE amenință cu represalii

Decizia instanței poloneze care a considerat că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu constituția țării a nemulțumit conducerea Parlamentului European.
Președintele PE, David Sassoli, a scris, într-o postare de pe Twitter, că verdictul nu poate rămâne fără consecințe.
”Întâietatea dreptului UE trebuie să fie incontestabilă. Încălcarea sa înseamnă contestarea unuia dintre principiile fondatoare ale Uniunii noastre", a postat Sassoli joi seară .
El a făcut apel la Comisia Europeană cerându-i să întreprindă măsurile necesare.
Fluxul de știri
0