Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia ar putea părăsi UE: Care este motivul

© studytoeu.comPolonia
Polonia - Sputnik Moldova, 1920, 07.08.2021
Abonare
Ministrul de Justiție al Poloniei, Zbigniew Ziobro, a sugerat că guvernul său ar putea lua în considerare părăsirea blocului UE din cauza încercărilor de „șantaj ilegal” ale Curţii sale de Justiţie, în disputa privind reformele judiciare propuse.
BUCUREŞTI, 6 aug – Sputnik, Doina Crainic. Într-un interviu pentru cotidianul polonez Rzeczpospolita, ministrul de Justiție al Poloniei, Zbigniew Ziobro, a criticat UE înainte de o hotărâre, care ar urma să fie adoptată 16 august, care va cere ţării să se supună unei decizii a Curții europene de Justiție, în caz contrar, urmând să se confrunte cu posibile repercusiuni financiare. Ziobro a ameninţat că țara sa nu va rămâne în UE „cu orice preț”.
Протестующие во время столкновения с полицией на митинге в Варшаве против решения Конституционного суда Польши об ограничении закона об абортах - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2020
“Scenariul belarus” pentru Polonia: Efectul bumerangului
Avertismentul către oficialii UE cu privire la dictarea de către aceştia a mersului afacerilor interne ale Poloniei a fost însoţit de o declarație fermă conform căreia guvernul nu va ceda „șantajului ilegal al Uniunii Europene efectuat prin Curtea de Justiție”.
„Ideea că UE este un unchi bun care ne oferă bani și că trebuie să acceptăm toate cerinţele lui cu orice preț este propagandistă și falsă”, a declarat Zbigniew Ziobro, potrivit RT.
Ziobro, care conduce partidul Polonia Unită, membră a coaliției de guvernare, a condus reformele judiciare despre care UE susține că subminează independența sistemului judiciar și statul de drept – principii cheie ale blocului.
Dezacordul dintre UE și Polonia este legat de reformele judiciare ale statului membru, care au început să fie introduse după venirea la putere a Partidului Lege și Justiție în 2015. Reformele au adus modificări privind vârsta de pensionare a judecătorilor Curții Supreme, ceea ce a dus la eliminarea a 20 de judecători, modificări ale duratei funcţiei judecătorilor obișnuiți și implementarea unei măsuri care să permită investigarea și pedepsirea judecătorilor pentru hotărâri judecătorești.
Maria Zaharoba - Sputnik Moldova, 1920, 02.08.2021
Rusia
Maria Zaharova, reacție tăioasă după ce s-a recunoscut că nazismul este tolerat în UE
Comisia Europeană cere Poloniei să desființeze o cameră disciplinară pentru judecători, cameră cu privire la care adversarii politici și UE susțin că a fost politizată. Curtea Supremă a Poloniei a înghețat parțial grupul disciplinar joi, însă Partidul Lege și Justiție este împărțit cu privire la respectarea deplină a deciziei UE.
Fluxul de știri
0