Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cât timp vom avea interimar la Procuratura Generală - avocat

© Sputnik / Mihai CarausProcuratura Generală
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 08.10.2021
Abonare
Avocatul și fostul vicedirector al Centrului Național Anticorupție Cristina Țărnă a explicat pentru cât timp Republica Moldova va fi condusă de un procuror general interimar.
CHIȘINĂU, 8 oct - Sputnik. Deocamdată nu se cunoaște perioada de timp în care Procuratura Generală va fi condusă de un procuror general interimar. Desemnarea unui nou procuror general poate dura o lună sau chiar mai mult. De această părere este fostul vicedirector al Centrului Național Anticorupție Cristina Țărnă care și-a exprimat opinia la Radio Sputnik Moldova.
"Este greu să spunem pentru că mecanismul de investigare a unui procuror general, conform modificărilor din 2016 a codului de procedură penală unde s-a introdus CSP-ul.. Acum s-a modificat și componența CSP și se încearcă introducerea unui nou mecanism, cel de evaluare a procurorului general. Acum urmează să vedem dacă va avea loc această evaluare și cât timp le va lua. Se poate să fie într-o lună, dar se poate să fie în jumătate de an", a declarat Cristina Țărnă.
Totodată, interlocutoarea susține Procuratura Generală nu va avea un nou șef până nu va fi o claritate în cazul procurorului suspendat.
"Practic noi ne aflăm pe terenul unor nisipuri mișcătoare. Noi nu avem o certitudine de felul în care se desfășoară ancheta procurorului general, noi nu știm cum va avea loc numirea unui nou procuror general. Aceștia tot sunt factori de care depind durata interimatului actualului procuror general interimar", a spus Țărnă.
Alexandr Stoaianoglu - Sputnik Moldova, 1920, 08.10.2021
Politică
Ultima oră! Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu
Amintim că procurorul general suspendat al Moldovei, Alexandr Stoianoglo, a primit 30 de zile de arest preventiv după ce a fost reținut în seara zilei de 5 octombrie, chiar înainte de briefingul de presă anunțat de acesta. La solicitarea procurorului Victor Furtună, ofițerii mascați ai serviciilor speciale l-au scos pe Stoianoglo din clădirea Procuraturii Generale, apoi l-au plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore.
Avocatul procurorul general suspendat, Vasile Gafton, a declarat pentru Sputnik că apărarea are probe prin care să demonstreze instanței că Alexandr Stoianoglo „nu este vinovat de ceea ce i se încriminează”.
Александр Стояногло - Sputnik Moldova, 1920, 08.10.2021
Politică
Stoianoglo a fost întâmpinat cu aplauze la ieșirea din Judecătorie
Cea mai gravă învinuire care îi este adusă lui Stoianoglo ține de modificarea cadrului legal prin care a a facilitat implementarea schemei de spălare a banilor în proporții deosebit de mari.
Iată cum a comentat această acuzație, pentru studioul Sputnik Moldova, avocatul Vasile Gafton.
"Lui Stoianoglo i se încriminează comiterea infracțiunii (Articolul 327 aliniat trei al Codului Penal) precum că el, fiind președintele comisiei parlamentare, ar fi introdus un amendament la legea cu privire la spălarea de bani, ceea ce a dus la favorizarea spălării banilor. Deci o aberație", affirmă avocatul.
Și asta pentru că, precizează Vasile Gafton, Articolul 71 al Constituției spune că deputatul nu poate fi tras la răspundere juridică pentru opțiunile sale: "Deputatul nu poate fi persecutat sau tras la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului".
Fluxul de știri
0