Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Gavrilița contrazice „Moldovagaz-ul”: Nu vom rămâne fără gaz

© Photo : Guvernul Republicii Moldova Наталья Гаврилица
Наталья Гаврилица  - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2021
Abonare
Guvernul gestionează situația privind gazele naturale, astfel încât oamenii să aibă acces la gaze și să nu simtă pe pielea lor majorarea prețurilor. Declarația a fost făcută de către premierul Natalia Gavrilița.
CHIȘINĂU, 6 oct - Sputnik. În cadrul unei conferințe de presă, premierul a fost întrebat de jurnaliști despre declarația făcută de „Moldovagaz” privind faptul că moldovenii s-ar putea confrunta cu un deficit de gaze naturale și îndemnarea lor de a găsi surse alternative. Drept răspuns, Gavrilița a declarat că Guvernul gestionează situația privind gazele naturale, astfel încât oamenii să aibă acces la gaze și să nu simtă pe pielea lor majorarea prețurilor.
„Ne aflăm într-o perioadă de tranziție, când negociem prețurile la gaze pentru o perioadă mai lungă. Urmărim o anomalie și pe plan internațional, când prețurile au crescut cu 60%, or este clar că Gazprom nu va dori să mențină prețul actual pentru Republica Moldova. Guvernul gestionează situația în așa fel ca țara să aibă acces la gaze naturale și să nu simtă pe pielea proprie creșterea acestor prețuri. Discutăm cu „Moldovagaz”, cu „Gazprom”, lucrăm la anumite alternative, care ar putea exista, și lucrăm la programe de protecție socială pentru a subsidiza această creștere excepțională în acest an”, a spus Natalia Gavriliţa.
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2021
Internațional
Un nou record al prețului la gaz: a trecut de 1700 de dolari
În context, premierul a mai fost întrebat de jurnaliști dacă Moldova deține rezerve de păcură, ca fiind o resursă alternativă propusă de „Moldovagaz”. Astfel, Gavrilița a spus că situația este monitorizată și că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va veni ulterior cu informații suplimentare la acest subiect.
Amintim că „Moldovagaz” a venit cu un anunț că consumatorii din Republica Moldova se vor confrunta cu un deficit de gaze naturale din cauza contractului semnat cu întârziere cu Gazprom și a lipsei rezervelor pentru consumatorii moldoveni.
În aceste condiții, „Moldovagaz”, în calitatea sa de furnizor de gaze, a apelat la consumatori cu cererea de a reduce consumul de gaze, inclusiv:
consumatorii care au posibilitatea de a trece la combustibili alternativi;
fabricile de zahăr, care pot stoca sfecla de zahăr pentru un anumit număr de zile, precum și înlocuirea volumul excesiv de consum contractat cu combustibil alternativ (păcură).
De asemenea, întreprinderilor din complexul termoenergetic al țării le-a fost propusă din timp trecerea temporară la surse alternative de combustibil.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2021
Analize și opinii
Fost procuror: Alături de Stoianoglo trebuie să stea și Sandu
Fluxul de știri
0