Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Mihăieș, despre reținerea lui Stoianoglo: Nu este o răfuială politică

© Sputnik / OsmatescoRoman Mihăieș
Roman Mihăieș - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2021
Abonare
Analistul politic Roman Mihăieș a comentat reținerea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo.
CHIȘINĂU, 6 oct - Sputnik. Cazul Stoianoglo nu este o răfuială politică, dar este unul cu foarte multe semne de întrebare. Opinia a fost exprimată de analistul politic Roman Mihăieș la Radio Sputnik Moldova.
"Eu mă abțin să spun că asta este o răfuială politică și vă spun de ce. Nu am niște indicatori care să-mi permită să spunem că asistăm la un act de răfuială politică. Eu aș spune în felul următor "este un caz cu multe semne de întrebare și așteptăm să vedem pe parcursul zile de astăzi cum vor derula evenimentele" și este foarte important cine va fi numit în locul lui și ce acțiuni va întreprinde", a spus Mihăieș.
Potrivit analistului politic, Stoianoglo trebuie să comunice mesajul dinaintea reținerii pentru a vedea dacă acesta a fost motivul încătușării lui.
"Dacă dumnealui a avut un mesaj cu anumite informații de interes public, nimeni nu îl împiedică ca acest mesaj să fie astăzi difuzat. Aici e momentul adevărului, să aflăm ce a vrut să spună la ora 18:00 și dacă a fost sau nu acesta motiv de reținere", a spus Mihăieș.
În viziunea lui Roman Mihăieș, în cazul Stoianoglo există două scenarii.
"Aici trebuie să înțelegem că dosarul Stoianoglo este un dosar penal. Dacă se vor adeveri acele acuzații foarte grave, pentru că sunt patru capete de acuzare, o să fie o constatare gravă. Mafia și lumea criminală a dovedit prin diferite metode să corupă sau să convingă un procuror general să coopereze cu ei. Dar dacă dânsul va fi achitat, asta va fi șocant pentru că a fost reținut. Ori dânsul va obține o sentință de condamnare, ori una de achitare în instanță, iar asta depinde foarte mult de cum va evolua reforma judecătorească", a spus interlocutorul.
Analistul spune ce ar trebui să se întâmple dacă Alexandr Stoianoglo nu va fi găsit nevinovat.
"Dacă va fi o sentință de achitare, atunci în afară de scuzele publice va obține și despăgubiri materiale și morale în baza învinuirii. Este foarte important cazul Stoianoglo, dar el o să dureze mult. Trebuie să ne pregătim că urmează urmărirea penală câteva luni, în instanță un an", a spus Mihăieș.
Задержание генерального прокурора Александра Стояногло - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2021
Politică
Oficial: Alexandr Stoianoglo a fost reținut - Video
Amintim, Alexandr Stoianoglo a fost încătușat marți seara de ofițerii SIS și scos din sediul Procuraturii Generale de unde au mers la locuința acestuia pentru percheziții. Procurorul pe acest caz, Victor Furtună, a declarat pentru presă că Stoianoglo este învinuit pentru de abuz de serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și darea declarațiilor mincinoase. Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore, iar la expirarea acestui termen să se facă un nou demers cu privire la prelungirea termenului de arest.
Olesea Stamate - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2021
Politică
Olesea Stamate, despre reţinerea lui Stoianoglo
Fluxul de știri
0