Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Care e secretul succesului Ungariei în negocierile cu Gazprom? De ce nouă nu ne reușește

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка месторождения природного газа.
Компрессорная установка месторождения природного газа. - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2021
Abonare
Doctorul habilitat în politologie Victor Juc a venit în studioul Sputnik Moldova și a explicat care este secretul reușitei Ungariei în negocierile cu Gazprom.
CHIȘINĂU, 5 oct – Sputnik. Moldova nu reușește să obțină un preț mai mic pentru gaz deoarece nimeni nu a negociat cu „Gazprom”. De această părere este doctorul habilitat în politologie Victor Juc care și-a exprimat opinia în studioul Sputnik Moldova.

"Problema este că noi nici nu am negociat un alt preț. Nici fostul președinte, care spunea că are relații speciale cu președintele Federației Ruse, nu a negociat. El putea să negocieze un contract pentru 10-15 ani cu un preț special. La noi, prețurile sunt dictate de cele de la bursă. Din 2014 petroliștii înregistrează pierderi. Atunci când preturile au crescut la petrol, aceste preturi au majorat și prețul la gazele naturale", a declarat Victor Juc.

Totodată, expertul a spus care care este secretul reușitei Ungariei în negocierile cu „Gazprom”.
"Ungaria a reușit să negocieze acest contract datorită relațiilor dintre prim-ministrul ungar și președintele Federației Ruse. În plus, să nu uităm că Federația Rusă este intransigentă atunci când cineva încercă să negocieze ceva deosebit", a menționat Juc.
În context, politologul a dat exemplul Greciei care în 2015 își dorea un regim special pentru fructele și legumele lor.
"Atunci Federația Rusa i-a refuzat din considerentul că trebuie să fie pe picior de egalitate cu celelalte țări din comunitate", a spus Juc.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2021
Politică
Spînu: Moldova a solicitat prelungirea contractului cu Gazprom
Luni seara, ministrul Economiei și Infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat că Republica Moldova a solicitat prelungirea contractului cu „Gazprom” pentru încă un an.
Amintim că pe 30 septembrie, contractul pentru furnizarea gazelor naturale către Moldova între concernul rus „Gazprom” și compania „Moldovagaz” a expirat. „Moldovagaz” a activat în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior. Astfel, în ultima zi a contractului, Spînu anunțase despre prelungirea contractului de livrare a gazelor pentru încă o lună.
”Pentru a nu periclita livrările de gaze pe termen scurt, astăzi, am confirmat prelungirea contractului de livrarea de gaze între MoldovaGaz și Gazprom pentru 1 lună”, a scris Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.
Totodată, ministrul a menționat că discuțiile referitor la contractul de livrare a gazelor pentru Moldova continuă, iar ”prelungirea contractului are loc în aceleași condiții la care Moldova a primit gaze în luna septembrie”.
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2021
Analize și opinii
Stoianoglo este ca și demis - Iată cine vine în locul lui
Fluxul de știri
0