Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Spînu: Moldova a solicitat prelungirea contractului cu Gazprom

© Photo : Cancelaria de StatAndrei Spînu
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2021
Abonare
Republica Moldova a solicitat prelungirea contractului cu Gazprom pentru încă un an, dar este posibilă semnarea unui nou contract.
CHIȘINĂU, 5 oct – Sputnik. Țara noastră a solicitat prelungirea contractului cu Gazprom pentru încă un an. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei și Infrastructurii, Andrei Spînu, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune ProTV.

"MoldovaGaz împreună cu Guvernul Republicii Moldova am solicitat prelungirea contractului cu cel puțin un an de zile pe formula veche de calculare a prețului. Formula de calculare a prețului, din perspectiva noastră, este una avantajoasă în contextul pe care îl vedem la nivel internațional, în care prețul la gaz crește. Pentru că nu aveam o finalitate pe toate aceste discuții s-au decis prelungirea cu o lună pe formula de calcul din trimestrul trei", a declarat Spînu.

Potrivit ministrului economiei, s-ar putea ca MoldovaGaz și Gazprom să semneze un nou contract.
"Ar putea fi și un nou contract dacă asta va fi înțelegerea. Inițial când am început discuțiile, poziția noastră în discuția cu MoldovaGaz și Gazprom am decis să avem prelungirea cu un an de zile", a spus Spînu.
Ministrul Economiei și Infrastructurii susține că Moldova la negociere cu Gazprom va merge cu prețul care era în baza formulei, care îl prevede actualul contract din 30 septembrie.

"Asta ar însemna maximul 220 de dolari pentru mia de metri cub pentru luna noiembrie-decembrie și 280 de dolari pentru primul trimestru de anul viitor", a menționat Spînu.

Potrivit contractului cu Gazprom prelungit cu o lună, prețul de achiziție a gazului pentru luna octombrie este de 790 de dolari mia de metri cubi.
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 30.09.2021
Societate
Spînu: Contractul de livrare a gazelor - prelungit pentru o lună
Amintim că pe 30 septembrie, contractul pentru furnizarea gazelor naturale către Moldova între concernul rus „Gazprom” și compania „Moldovagaz” a expirat. „Moldovagaz” a activat în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior. Astfel, în ultima zi a contractului, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat despre prelungirea contractului de livrare a gazelor pentru încă o lună.
”Pentru a nu periclita livrările de gaze pe termen scurt, astăzi, am confirmat prelungirea contractului de livrarea de gaze între MoldovaGaz și Gazprom pentru 1 lună”, a scris Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.
Totodată, ministrul a menționat că discuțiile referitor la contractul de livrare a gazelor pentru Moldova continuă, iar ”prelungirea contractului are loc în aceleași condiții la care Moldova a primit gaze în luna septembrie”.
Fluxul de știri
0