Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Unele companii europene falimentează din cauza prețului la gaz

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaImagine din arhivă
Imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 03.10.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Unele companii europene falimentează sau se plâng pe dificultăți din cauza scumpirii gazelor naturale.
BUCUREȘTI, 3 oct – Sputnik. Câteva organizații europene care consumă gaz și-au declarat falimentul din cauza prețurilor înalte la resurse energetice, informează ziarul Independent.
“În ultimele săptămâni în Marea Britanie patru companii energetice mici n-au rezistat prețurilor. Se confruntă cu probleme producătorii de îngrășăminte, care utilizează gazul natural în calitate de materie primă. Suferă și industria grea, care consumă o cantitate mare de căldură, precum și producătorii de aluminiu și ciment”, se menționează în articol.
Șeful Asociației Naționale a Directorilor de Asistență Energetică din SUA (NEADA) Mark Wolfe a menționat că oamenii s-au obișnuit cu prețuri mici la combustibil în timpul lockdownului, instituit din cauza pandemiei.
Reluarea producției industriale a sporit cererea de materie primă și a contribuit la creșterea prețurilor, a adăugat el. La scumpirea gazului duc și războaiele declanșate de companiile electroenergetice pentru vasele cu gazul lichefiat, consideră specialiștii.
Imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 03.10.2021
Analize și opinii
Ciurea: Ce concesii ar putea să facă Moldova pentru a obține un preț bun la gaz
Potrivit articolului, consumatorii din SUA, Europa și Asia vor avea facturi pentru energie termică semnificativ mai mari în perioada iernii. Potrivit NEADA, costurile energiei în SUA ar putea crește cu 30 la sută, iar cheltuielile medii pentru încălzirea gospodăriei ar putea ajunge la 750 de dolari, chiar dacă iarna trecută costurile ajungeau la 572 dolari.
Prețurile la gaz în Europa cresc din anul trecut și înregistrează noi recorduri. Acum o lună prețul combustibilul era de peste 500 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar la sfârșitul lui septembrie a ajuns la nivelul de 1200 de dolari. Acest lucru se întâmplă în pofida faptului că Rusia își respectă toate angajamentele contractuale: volumele furnizate au ajuns la un maxim istoric.
Fluxul de știri
0