Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Ciurea: Ce concesii ar putea să facă Moldova pentru a obține un preț bun la gaz

© Sputnik / Павел Львов / Accesați arhiva multimediaImagine simbol
Imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 03.10.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Analistul politic Corneliu Ciurea a explicat ce ar putea să cedeze Moldova în fața Rusiei pentru a obține gaz la un preț avantajos.
CHIȘINĂU, 3 oct - Sputnik. Corneliu Ciurea consideră că guvernarea nu vrea să negocieze cu Rusia un nou contract la gaz cu preț avantajos pentru că acest lucru ar presupune și un anumit cost politic.
”Comportamentul de astăzi al țărilor occidentale este, vorbind rusește ”каждый за себя”: De azi înainte, fiecare negociază cu Rusia pe cont propriu, se descurcă așa cum poate. Doar că nemții și alte state europene importante, cu adevărat așa vor face, dar moldovenii, din păcate, țin cont de loialitățile lor geopolitice anterioare și actuale și spun că noi nu putem să negociem. Cel puțin asta reiese din comportamentul guvernării din ultima vreme, că nu prea vrea să negocieze cu Rusia un nou contract la gaz cu preț decent pentru că acest lucru va însemna un anumit preț politic”, a punctat analistul politic.
Expertul consideră că, actualmente, interesele țării noastre cer în mod imperios ca Moldova să semneze un contract avantajos, chiar și cu anumite prețuri geopolitice.
”O concesie este să cumpărăm în continuare energie electrică la prețuri mai mici de la centrala de la Cuciurgan, pentru că, în mod normal, ucrainenii și poate chiar și occidentalii vor cere ca să cumpărăm energie electrică de la ucraineni, așa cum ni se propune în ultimul timp și chiar avem în permanență oferte la acest capitol. Însă la ucraineni e mai scump. Și acum contractul cu ungurii al Rusiei din nou pune în dificultate Ucraina, pentru că practic lipsește o bună parte din gaze care nu vor mai ajunge în conducta ucraineană. Gazul livrat de către Rusia spre Ungaria nu va mai intra în conductele ucrainene”, a menționat Ciurea.
Analistul politic este de părerea că asupra țării noastre există o presiune geopolitică foarte mare din altă parte, și anume din Ucraina și Occident, care vor ca noi să nu luăm bani și ajutor din partea Rusiei.
Imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 02.10.2021
Internațional
Va duce sau nu livrarea gazului rusesc către Ungaria la prăbușirea Ucrainei?
”Ni se cere o loialitate deplină și am impresia că actuala guvernare este prizonierul acestor solicitări ale occidentului, ale Ucrainei, pentru că e vorba despre un tandem care funcționează din ce în ce mai prost, dar încă funcționează. Din această cauză Guvernarea păstrează tăcerea, nu vrea să ne informeze cu privire la evoluția negocierilor și riscăm să ne pomenim într-o bună zi cu un contract, un preț foarte prost pentru noi”, a punctat Corneliu Ciurea.
Fluxul de știri
0