Biserica își exprimă îngrijorarea în raport cu ratificarea Convenției de la Istanbul
14:40 03.10.2021 (actualizat: 14:42 03.10.2021)
© Sputnik / Miroslav RotariIcoane făcătoare de minuni
© Sputnik / Miroslav Rotari
Abonare
Arhiepiscopul de Ungheni și Nisporeni se arată îngrijorat de faptul că Parlamentul a votat în prima lectură ratificarea Convenției de la Istanbul și solicită să fie oprit acest proces.
CHIȘINĂU, 3 oct - Sputnik. După ce vineri deputații au votat în prima lectură ratificarea Convenției de la Istanbul, în spațiul public au apărut mai multe reacții negative. Printre cei care și-au manifestat nemulțumirea și îngrijorarea față de decizia deputaților se numără și Arhiepiscopul de Ungheni și Nisporeni Petru, care a îndemnat parlamentarii să oprească procesul de ratificare a Convenției de la Istanbul, pe motiv că prevederile acesteia sunt în contradicție cu valorile religioase.
Într-o adresare către deputați, arhiepiscopul a menționat că Convenția de la Istanbul nu constituie un răspuns adecvat la problema violenței domestice și a remarcat că acest document a stârnit un val de controverse.
„Convenția în cauză propune o definiție nouă și controversată a „genului” în dreptul internațional, care presupune că sexul și „genul” sunt două concepte diferite, cel din urmă fiind un construct social, independent de sexul biologic al persoanei. Acest fapt contravine realității obiective, cât și valorilor spirituale ale populației țării noastre, și atentează la libertatea religioasă și dreptul părinților de a-și instrui copiii în conformitate cu propriile convingeri religioase și morale”, a scris arhiepiscopul Petru.
Slujitorul bisericii a mai menționat că prevederile Convenției sunt în contradicție cu viziunea creștină asupra familiei.
„Din cauza că Convenția admite existența „unui gen definit social”, de facto se promovează aspecte care contravin valorilor spirituale ale marii majorității a populației Republicii Moldova, care se declară creștină ortodoxă. (...) Conform articolului 42 din Convenția de la Istanbul, „cultura, obiceiul, religia, tradiția sau așa-numita onoare nu vor fi considerate ca o justificare.” Deși această prevedere se referă la violență, ea trebuie înțeleasă într-un sens larg, cuprinzând și noțiunea vagă de violență psihologică. Astfel, Convenția de la Istanbul devine un mijloc de redefinire substanțială a materialelor educaționale pe această temă”, se mai precizează în adresarea arhiepiscopului.
Arhiepiscopul a reamintit că Convenția de la Istanbul a stârnit controverse în mai multe state, în special cu referire la termenul de „gen”, nefiind ratificată de Bulgaria, Slovacia, Cehia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Ungaria, Rusia, Ucraina, Azerbaidjan și Armenia, membre ale Consiliului Europei.
În context, arhiepiscopul de Ungheni și Nisporeni a solicitat deputaților oprirea procesului de ratificare a Convenției de la Istanbul.
„Solicit eficientizarea mijloacelor deja existente în cadrul legal menite să combată violența împotriva femeilor și violența domestică și încetarea, dar și neadmiterea promovării în orice fel, inclusiv prin adoptarea actelor normative, a oricăror concepte și idei, în particular – ideologia de gen, care contravin Constituției Republicii Moldova, și/sau care atentează la valorile fundamentale spirituale, împărtășite de majoritatea absolută a populației țării noastre”, a menționat arhiepiscopul de Ungheni și Nisporeni.
Amintim că în cadrul ședinței de vineri a Parlamentului deputații au aprobat ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), în prima lectură. Deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-au opus introducerii proiectului dat pe ordinea de zi și au părăsit sala de ședințe în timpul examinării documentului. Astfel, doar 54 de deputați PAS au aprobat ratificarea Convenției de la Istanbul.
Deși oficial documentul ar lupta pentru prevenirea şi combaterea violenței împotriva femeilor, mai multe state au atras atenția că aceasta dăunează unităţii familiale, încurajează divorţul şi că referinţele sale la egalitate sunt folosite de comunitatea LGBTQ pentru a obţine o mai mare acceptare în societate.