Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon: Convenție de la Istanbul - o lovitură pentru ortodoxie și valorile tradiționale

© Sputnik / Mihai CarausDeputați în Parlamentul Republicii Moldova
Deputați în Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 01.10.2021
Abonare
Președintele socialiștilor, Igor Dodon, a criticat ratificarea Convenție de la Istanbul, aprobată astăzi de 54 de deputați PAS.
CHIȘINĂU, 1 oct - Sputnik. Fostul președinte, Igor Dodon, susține că actuala guvernare a dat o lovitură credinței ortodoxe, moralității publice și valorilor tradiționale ale poporului prin semnarea Convenție de la Istanbul. Potrivit lui, tratatul este o amenințare pentru tradițiile spirituale multiseculare.
"Partidul de la guvernare al Maiei Sandu a luat decizia de a ratifica în regim de urgență controversata Convenție de la Istanbul, la care au renunțat mai multe țări, inclusiv țări membre ale UE. Țin să amintesc faptul că două țări care fac parte din Consiliul Europei – Rusia și Azerbaidjan, au refuzat să semneze Convenția de la Istanbul. Alte câteva țări, precum Marea Britanie, Ungaria, Lituania, Letonia, Ucraina, Bulgaria, Cehia, Slovacia – refuză să ratifice acest document, iar Turcia a anunțat despre retragerea din Convenția de la Istanbul", a spus Dodon.
Totodată, Igor Dodon a făcut apel către întreaga societate ca să se consolideze în "lupta pentru valorile tradiționale ale poporului, pentru familie și demnitatea umană."
"Pe parcursul mandatului meu de președinte al țării, am blocat ratificarea Convenției de la Istanbul, fiindcă sunt ferm convins că acest document este o amenințare pentru tradițiile spirituale multiseculare ale poporului nostru bazate pe ortodoxism, pentru moralitatea publică și pentru valorile familiale, pentru educația tinerei generații în spiritul moralității și respectului față de părinți", a declarat Dodon.
Депутаты парламента Молдовы рассматривают вотум доверия правительству Гаврилицы - Sputnik Moldova, 1920, 01.10.2021
Politică
Scandal în Parlament: Convenția de la Istanbul, mărul discordiei
Amintim că astăzi a fost aprobată în prima lectură ratificarea Convenție de la Istanbul. Din cauza acestui subiect, în Parlament a avut loc o dispută între deputați. Deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-au opus introducerii proiectului dat pe ordinea de zi și au părăsit sala de ședințe în timpul examinării documentului. Astfel, doar 54 de deputați PAS au aprobat tratatul.
Prin ratificarea Convenției, autoritățile Republicii Moldova se angajează ca violența împotriva femeilor să fie pedepsită conform legii. Totodată, ar urma să se aloce bani pentru centrele de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgență, adăposturi pentru victime, dar și pentru servicii de consiliere psihologică și juridică.
Fluxul de știri
0