Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

„Vreau să votez pentru o femeie”: Cum se desfășoară alegerile din Găgăuzia

© Sputnik / Mihai CarausImagine din arhivă
Imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 03.10.2021
Abonare
Absența femeilor în rândul candidaților într-una dintre circumscripțiile din Găgăuzia a fost considerată „o încălcare a drepturilor electorale”.
COMRAT, 3 oct - Sputnik, Maxim Topal. Un incident curios a avut loc duminică la alegerile pentru Adunarea Populară din Găgăuzia. Comisia electorală din Găgăuzia a primit o plângere în care unul dintre alegători a cerut să fie transferat într-o altă circumscripție și, respectiv, la o altă secție de votare. Alegătorul a explicat acest lucru prin faptul că intenționa să voteze „doar pentru o femeie candidată”.
Plângerea alegătorului a fost exprimată de președintele CEC din Găgăuzia, Iana Kovalenko.
„Declar încălcarea dreptului meu electoral la alegerile pentru Adunarea Populară din Găgăuzia din 3 octombrie 2021. Nu există femei candidate în circumscripția nr.2 și nu-mi pot exercita dreptul electoral, pentru că vreau să votez pentru o femeie", a citit șeful CEC textul plângerii.
În opinia alegătorului, așezările mari din Găgăuzia nu ar trebui să fie împărțite în mai multe circumscripții, deoarece acest lucru „încalcă dreptul de alegere” al cetățenilor. Un locuitor din Comrat a cerut să fie transferat într-o altă circumscripție din Comrat, unde candidează o femeie candidată.
În opinia alegătorului, așezările mari din Găgăuzia nu ar trebui să fie împărțite în mai multe circumscripții, deoarece acest lucru „încalcă dreptul de alegere” al cetățenilor. Locuitoarea orașului Comrat a cerut să fie transferată astfel într-o altă circumscripție, unde candidează o femeie.
Plângerea alegătorului a fost examinată, dar nu a putut fi satisfăcută, spune președintele CEC din Găgăuzia.
Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 03.10.2021
Politică
Astăzi în Găgăuzia au loc alegeri: Ce votează locuitorii autonomiei
„Comisia Electorală Centrală a adoptat o hotărâre privind formarea circumscripțiilor electorale, numerotarea și limitele acestora. […] CEC a ajuns la concluzia că un rezident al municipiului Comrat nu își poate exercita dreptul electoral într-o altă circumscripție electorală ", se spune în decizia comisiei electorale.
Până la ora 18.30, 20 de mii 92 de alegători au participat la vot în Găgăuzia, ceea ce reprezintă 30,2% din numărul total de alegători. Pragul de participare a fost depășit până acum în 7 din 17 circumscripții electorale.
Amintim că în 11 circumscripții are loc turul doi al alegerilor pentru Adunarea Populară a Găgăuziei, după ce niciunul dintre candidați nu a acumulat mai mult de jumătate dintre voturi, iar în alte șase circumscripții se desfășoară alegerile repetate, pe motiv că la scrutinul din 19 septembrie nu s-a prezentat numărul necesar de alegători.
Fluxul de știri
0