Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ucraina „are nevoie” de un contract de tranzit pe termen lung cu Rusia

© Sputnik / СтрингерKiev
Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 28.09.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Un contract pe termen lung pentru tranzitul gazului rusesc este crucial pentru Ucraina, care are nevoie de bani pentru a-și menține rețeaua de conducte, spune operatorul sistemului de transport al gazelor din țară (GTS).
BRUXELLES, 28 sept – Sputnik. Șeful GTS Ucraina, Serghei Makogon a spus astăzi că "avem nevoie de un contract pe termen lung care să acopere nevoile noastre operaționale”, arată RT.
Makogon a subliniat că deservirea sistemului de transport al gazelor din țară este costisitoare, fiind o infrastructură enormă cu mii de lucrători. Prin urmare, va fi dificil pentru Ucraina să o mențină „ fără angajamente semnificative pe termen lung”, a subliniat el.
Kievul se opune ferm lansării conductei de construcție Nord Stream 2 din Rusia, temându-se că Moscova ar putea renunța la contractul de tranzit cu Ucraina pentru a trece integral sau parțial la noul sistem.
„Nord Stream 2 și Turkish Stream 2. Ce ar trebui să facă Europa? Investigați abuzul de poziție dominantă. Dați dovadă de solidaritate. Răspundeți hotărât. Protejați tranzitul prin Ucraina. Nu acordați excepții de la normele UE ", se arată în discursul lui Makogan de la conferință.
Cu toate acestea, Rusia a declarat în repetate rânduri că va respecta angajamentele asumate în cadrul acordului de tranzit al gazelor cu Kiev. La sfârșitul anului 2019, Rusia și Ucraina au semnat o serie de acorduri privind continuarea tranzitului de gaze pe teritoriul Ucrainei, inclusiv un contract de tranzit de cinci ani, potrivit căruia principalul stat rus al energiei Gazprom a garantat pomparea a 65 miliarde de metri cubi de gaz în primul an și 40 miliarde de metri cubi de gaz anual în următorii patru ani.
Șeful Gazprom, Alexey Miller, a declarat recent că compania este gata să continue tranzitul de gaze prin Ucraina după 2024, în funcție de fezabilitatea economică și de starea tehnică a rețelei de transport a gazelor din Ucraina. În același timp, el a subliniat că volumele de tranzit vor trebui ajustate la noile volume de achiziții de gaze rusești de către statele UE, luând în considerare contractele Nord Stream 2.
Комплексная реставрация Большого Каменного моста - Sputnik Moldova, 1920, 28.09.2021
Rusia
Kremlinul a comentat reacția Kievului la contractul Gazpromului cu Ungaria
Noua conductă rusă așteaptă certificarea UE pentru lansarea livrărilor. Procesul ar putea dura până la patru luni din cauza procedurilor birocratice de la Bruxelles, precum și a opoziției față de proiect din partea Washingtonului și a unor state din Europa de Est.
Fluxul de știri
0