Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

VGTRK a obținut câștig de cauză în comisiei pentru radio și TV din Lituania

© SputnikТелевизионный пульт
Телевизионный пульт - Sputnik Moldova, 1920, 28.09.2021
Abonare
Compania de stat de radio și televiziune din Rusia (VGTRK) a obținut câștig de cauză împotriva autorităților de reglementare a audiovizualului, care a interzis retransmiterea postului RTR-Planeta.
CHIȘINĂU, 28 sept – Sputnik. Comisia pentru radio și televiziune din Lituania a decis pe 14 februarie 2018 suspendarea emisiei postului de televiziune rusesc RTR-Planeta pe teritoriul țării, sub pretextul încălcării de către Compania Rusă de Stat de Radio și Televiziune (VGRTK) a legii cu privire la informații publice, în urma evaluării de către comisie a emisiunilor “O seară cu Vladimir Soloviov”, “60 de minute” și “Duelul”.
În emisiunea lui Vladimir Soloviov, potrivit comisiei, au fost prezente îndemnuri la război, ură și incitare la ură interetnică. În afară de aceasta, pe 25 aprilie 2018, comisia a adoptat o altă decizie – aplicarea unei amenzi celui mai mare operator TV cu plată din Lituania “Init”, care a continuat să retransmită RTR-Planeta, în ciuda interdicției comisiei.
Певец Филипп Киркоров - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2021
Lituania i-a interzis accesul pe teritoriul său lui Filip Kirkorov
În replică, VGTRK și Init s-au adresat la judecătoria administrativă districtuală din Vilnius, cu intenția de a ataca decizia regulatorului în domeniul TV, cu toate acestea decizia a rămas în vigoare. Plângerile reclamanților au fost comasate într-un dosar și transmise spre examinarea Judecătoriei Supreme administrative a Lituania.
Prin deciziile Judecătoriei Supreme administrative din Lituania din 1 septembrie 2021, acțiunile comisiei pentru radio și televiziune au fost declarate ilegale. S-a constatat că trei din cei șapte membri ai comisiei aveau încheiate înțelegeri prealabile cu alte posturi de televiziune locale.
Astfel de acțiuni sunt interzise de legea “cu privire la informații publice”. În acest fel, prin acțiunile sale comisia a încălcat principiul imparțialității: deciziile ei pot fi părtinitoare și vor contribui la promovarea intereselor unor persoane.
De asemenea, Curtea Supremă a stabilit că la adoptarea deciziilor menționate de comisie era prezent un număr insuficient de membri.
Respectiv, ambele decizii ale comisiei lituaniene pentru radio și televiziune au fost anulate, fiind refuzată examinarea apelului ei.

E foarte important de remarcat că în pofida caracterului ilegal al comisiei lituaniene cu privire la interzicerea emiterii postului RTR-Planeta, aceasta a fost aprobată de Comisia Europeană (decizia din 4 mai 2018 C (2018) 2665), care a "copiat" decizia părții lituaniene.

Prin urmare, când este vorba despre Rusia, structurile europene sunt gata să închidă ochii la deciziile nelegale, în cazul dat, a autorității lituaniene de reglementare, care a pășit cu ușurință peste unul din principalele principii democratice – libertatea cuvântului.
Curtea supreme a stabilit că comisia lituaniană pentru radio și televiziune și-a adoptat decizia fără cvorumul necesar, iar trei din cei șapte membri au participat la lucrările ei cu încălcare a legislației. Prin urmare, o parte semnificativă a deciziilor adoptate începând cu anul 2017 sunt la fel nelegitime și urmează să fie supuse unei proceduri judiciare similare.
Fluxul de știri
0