Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Serghei Lavrov, intervenții excepționale la New York, adevărate lecții date Occidentului

© Photo : Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaSerghei Lavrov la ONU
Serghei Lavrov la ONU - Sputnik Moldova, 1920, 27.09.2021
Abonare
Ministrul rus de Externe a avut intervenții istorice la New York – atât de la tribună, cât și în conferințe de presă. Redăm câteva dintre cele mai importante momente.
BUCUREȘTI, 27 sept – Sputnik. Încă o dată, Serghei Lavrov a demonstrat de ce mulți analiști îl apreciază la superlativ și în consideră cel mai performant ministru de Externe al momentului.
În alocuțiunea de la cea de-a 76-a Adunarea Generală a ONU, cât și la conferința de presă ce a urmat, Serghei Lavrov a abordat cu precizie și profunzimea unui mare diplomat problemele actuale ale lumii – tensiuni, provocări, erori, dar și soluții și căi de rezolvare.
Redăm câteva dintre aceste teme abordate la New York de ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.
Maia Sandu la ONU - Sputnik Moldova, 1920, 26.09.2021
Editoriale
Restricțiile anticovid, bâta cu care Sandu lovește în Biserică

Summit-ul lui Biden: ”Cruciadă în stilul Războiului Rece”

Ministrul Lavrov a criticat ideea SUA de a convoca un ”Summit al liderilor pentru democrație”, numindu-l un alt exemplu de mentalitate de bloc, în stilul Războiului Rece, care ar împărți comunitatea internațională în ”noi și ei”.
Vorbind în a cincea zi a celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, Lavrov a criticat actuala politică externă a SUA, acuzând Washingtonul că încearcă să împartă comunitatea internațională în ”blocuri”, în stilul Războiului Rece.
Astfel, anunțul făcut în august de președintele SUA, Joe Biden, prin care acesta a lansat ideea de a convoca un „Summit al liderilor pentru democrație” – este, potrivit lui Lavrov, un exemplu clar al acestei politici de diviziune.
Summit-ul urmează să aibă loc pe 9-10 decembrie, va fi virtual, și va aduna ”șefi de stat, reprezentanţi ai societăţii civile, filantropi şi actori din sectorul privat”, conforma Casei Albe.
Deci, o idee specifică pentru acțiunile progresiste - gen Soros, echipa Biden fiind nu doar susținătoare a ideilor filantropului, ci și susținută generos de acesta.
Sergiu Prodan - Sputnik Moldova, 1920, 25.09.2021
Editoriale
Sergiu Prodan - încă un ministru PAS dus cu pluta - video

Lavrov: ” Marile puteri trebuie să se simtă responsabile față de restul omenirii”

”Orice război între puterile nucleare este inacceptabil, deoarece riscurile escaladării într-un conflict nuclear sunt enorme”, a spus Lavrov.
Soluția: ”Trebuie să negociem, să ne străduim să găsim un compromis, să ne înțelegem”.
Lavrov l-a dat ca exemplu pe fostul președinte Donald Trump, care a folosit termenul ”a face față”.
”Acesta este cuvântul potrivit nu numai în afaceri, ci și în politică”, spune Lavrov, ”Politica este necesară pentru a crea condiții pentru o viață normală și NU pentru ca cineva să promoveze ambițiile cuiva, astfel încât fiecare să decidă că este „cel mai tare de pe pământ”.
Lavrov a declarat ferm: ”Marile puteri trebuie să se simtă responsabile față de popoarele lor și față de restul umanității”.
Președintele rus Vladimir Putin a propus organizarea unui summit al membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, a punctat Lavrov, subliniind – ”Din cauza pandemiei, această lucrare a fost oarecum întârziată. Acum îl reînnoim”.
”Am dori să ajungem la un acord cu partenerii noștri din China și cei trei membri permanenți occidentali ai Consiliului de Securitate al ONU cu privire la aspecte specifice care ar trebui să fie prezentate pe ordinea de zi”, a declarat Serghei Lavrov. .
Корнелиу Чуря - Sputnik Moldova, 1920, 24.09.2021
Analize și opinii
Cunoscut expert: Ce șanse are Sandu să soluționeze problema transnistreană

Lavrov: ”Trăim pe aceeași planetă. Trebuie să ne respectăm reciproc!”

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a atras atenția că președintele american Joe Biden a spus că ”SUA nu vor mai folosi niciodată forța pentru a schimba ordinea în alte țări”.
”"Niciodată să nu spui niciodată"”, a replicat Lavrov – ”Știm cum s-a retras administrația Trump din acordul privind programul nuclear iranian, care a fost încheiat de administrația Obama”.
În acest context, Lavrov a amintit că președintele american Joe Biden a spus că ”acum vine era „diplomației intensive””.
”Aceasta înseamnă că vor folosi alte mijloace pentru a încerca să aranjeze viața altor țări în modul în care americanii cred că este corect”, consideră Lavrov pe baza unor exemple clare: ”Aceleași revoluții colorate… Aceasta nu este utilizarea forței, dar funcționează nu mai puțin distructiv: uitați-vă la Libia, Irak, Siria sau vecina noastră, Ucraina”.
Soluția Rusiei exprimată de Lavrov: ”Ne-am dori ca Statele Unite să facă următorul pas și, ca urmare a angajamentului de a nu folosi forța pentru a schimba pe alții, să nu o facă deloc”.
limba rusă  - Sputnik Moldova, 1920, 25.09.2021
Rusia
Restricționând aria de răspândire a limbi ruse, dăunăm economiei: opinia experților
”Recunoașteți că toată lumea este diferită - avem rădăcini culturale și civilizaționale diferite… dar trăim pe aceeași planetă - trebuie să ne respectăm reciproc”.

Lavrov: ”Comunitatea mondială are nevoie de unitate, nu de o nouă divizare”

În fața provocărilor globale, comunitatea mondială are nevoie de unitate, nu de o nouă divizare, a declarat ministrul de externe rus, Serghei Lavrov.
Rusia, a spus Lavrov, ”este ferm în favoarea renunțării la orice confruntare și stereotipuri, pentru unirea eforturilor de abordare a sarcinilor cheie ale dezvoltării și supraviețuirii umane”.
”Avem destule instrumente pentru asta - în primul rând ONU și Consiliul său de Securitate trebuie să fie adaptate la realitățile ordinii mondiale policentrice, extinzându-și compoziția în detrimentul țărilor din Asia, Africa și America Latină”, a arătat Lavrov.
În această paradigmă, membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU ”care poartă o responsabilitate specială față de organizație în conformitate cu Carta, pot și ar trebui să stimuleze stabilirea unei acțiuni cu adevărat colective”.
Выборы депутатов Госдумы, Кишинев - Sputnik Moldova, 1920, 24.09.2021
Rusia
Deputați ruși: Vom lupta dur cu rusofobia din Țările Baltice

Transformarea ONU într-un ”instrument pentru promovarea intereselor egoiste”

Ministrul de externe Lavrov a lansat un avertisment: ”Recent, am văzut încercări persistente de a micșora rolul ONU în rezolvarea problemelor cheie ale timpului nostru, ”împingându-l” în fundal sau transformându-l într-un instrument ascultător pentru promovarea intereselor egoiste ale cuiva”.
”Astfel de încercări se manifestă în mod clar în conceptul așa-numitei ”ordini bazate pe reguli”, pe care Occidentul îl introduce persistent în discursul politic, în opoziție cu dreptul internațional”, a declarat Lavrov.
În aceste fel, prin transpunerea discuțiilor pe probleme cheie ”în formate convenabile”, Occidentul ar dori ”să excludă din procesul de dezvoltare a soluțiilor globale pe cei care au propriul lor punct de vedere diferit”, spune ministrul rus de Externe.
Serghei Lavrov și Jens Stoltenberg, întâlnire în marja sesiunii 76 a ONU - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2021
Rusia
Întâlnire la nivel înalt Rusia – NATO, Lavrov a făcut o glumă despre NATO

ONU și potențialul unic de multilateralism universal și legitimitate

O certitudine: ”Nu avem altă opțiune: cooperarea extinsă în cadrul ONU este în special solicitată acum, când numărul problemelor de pe agenda globală continuă să crească”, atrage atenția ministrul rus Lavrov.
O situație periculoasă: ”Gama de amenințări transfrontaliere se extinde. Numeroase focare regionale de tensiune poartă o gravă încărcătură destabilizantă”.
O greșeală major: ”Legea celor puternici este folosită din ce în ce mai mult împotriva forței legii. Nu există un acord între principalele puteri cu privire la principiile ordinii mondiale”.
O soluție: ”Este evident pentru Rusia că posibilitatea de a se combate în mod eficient provocările și amenințările este doar prin eforturi de solidaritate în strictă conformitate cu normele general recunoscute ale dreptului internațional și, mai presus de toate - obiectivele și principiile Cartei ONU”.
”Organizația Mondială trebuie să joace un rol central de coordonare în politica globală, eliberând pe deplin potențialul său unic de multilateralism universal și legitimitate”, a declarat Serghei Lavrov de la tribuna celei de-a 76-a Adunări Generale a ONU.
Вид на город Анкара. - Sputnik Moldova, 1920, 21.09.2021
Rusia
Rusia a condamnat refuzul Turciei de a recunoaște alegerile din Crimeea
Fluxul de știri
0