Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Întâlnire la nivel înalt Rusia – NATO, Lavrov a făcut o glumă despre NATO

© Photo : Facebook / Maria ZakharovaSerghei Lavrov și Jens Stoltenberg, întâlnire în marja sesiunii 76 a ONU
Serghei Lavrov și Jens Stoltenberg, întâlnire în marja sesiunii 76 a ONU - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
La New York a avut loc o întâlnire între ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
CHIȘINĂU, 23 sept – Sputnik. O întâlnire la vârf între Rusia și NATO a avut loc la New York, în marja celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.
Într-o scurtă informare de presă, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse arată că la întâlnire s-a discutat despre starea actuală a relațiilor Rusia - NATO.
”În ceea ce privește partea rusă, a fost din nou atrasă ferm atenția asupra propunerilor noastre specifice de dezescaladare și reducere a tensiunilor de-a lungul liniei de contact”, arată MAE rus.
Pe de altă parte, la începutul întâlnirii, în secțiunea rezervată preluării de imagini de către presă, Serghei Lavrov a glumit cu ziariștii:
”Băieți, nu trebuie să vă încercați norocul, Rusia NU urmează să adere la NATO”, le-a spus zâmbind Serghei Lavrov ziariștilor care încercau să prindă cât mai multe instantanee.
***
Este de precizat că în documentul principal transmis de Rusia înaintea sesiunii ONU – ”Cu privire la poziția Rusiei la cea de-a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU” – se precizează în legătură cu această tematică a dezescaladării și reducerii tensiunilor:
- ”Suntem încrezători că există încă un potențial pentru o soluționare politico-diplomatică a situației care apare după încetarea Tratatului privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acțiune (Tratatul INF), pe baza inițiativei ruse de a asigura predictibilitatea și reținere în sectorul rachetelor”.
- ”Ne propunem să aderăm la un moratoriu unilateral asupra desfășurării de rachete terestre intermediare și cu rază scurtă de acțiune în regiuni în care nu vor apărea arme similare fabricate în America”.
- ”În ciuda lipsei unui răspuns constructiv la această inițiativă din partea NATO, continuăm să considerăm moratoriul ca pe o idee promițătoare care ar permite evitarea noilor „crize de rachete”. Invităm Statele Unite și aliații săi NATO să își ia un angajament reciproc”.
- ”Ne reafirmăm angajamentul față de punerea în aplicare strictă a Tratatului privind măsurile pentru reducerea și limitarea ulterioară a armelor strategice ofensive (START) și salutăm prelungirea acestuia pentru cinci ani fără condiții prealabile, pe care Rusia a solicitat-o ​​de mult și în mod constant”.
- ”Prelungirea acestui acord a creat baza reluării unui dialog cuprinzător cu Statele Unite privind viitorul controlului armelor și menținerea stabilității strategice. La summitul ruso-american de la Geneva din 16 iunie 2021, s-a ajuns la un acord pentru lansarea unui astfel de dialog în viitorul apropiat, care este consemnat în declarația prezidențială comună adoptată la ședință”.
- ”Credem că obiectivul unei astfel de interacțiuni ar trebui să fie dezvoltarea unei noi „ecuații de securitate” care să ia în considerare toți factorii semnificativi ai stabilității strategice, cuprinzând arme ofensive și defensive în echipamente nucleare și non-nucleare capabile să rezolve sarcini strategice, precum și apariția noilor tehnologii și a armelor noi”.
- ”Apreciem foarte mult eforturile Consiliului de Securitate al ONU și ale Comitetului său specializat pentru a preveni proliferarea armelor de distrugere în masă. Suntem dispuși pentru un dialog de fond și constructiv în cadrul unei revizuiri cuprinzătoare a punerii în aplicare a rezoluției Consiliului de Securitate 1540. Presupunem că, ca urmare a rezultatelor sale, mandatul actual al Comitetului va fi reafirmat”.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2021
Sandu a vorbit de la tribuna ONU despre Transnistria și securitatea la Marea Neagră
Fluxul de știri
0