Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Krasnoselski: Cel mai important este dialogul

© Sputnik / Irina LeahovaЛидер Приднестровья Вадим Красносельский на ежегодной пресс-конференции
Лидер Приднестровья Вадим Красносельский на ежегодной пресс-конференции - Sputnik Moldova, 1920, 24.09.2021
Abonare
Liderul nerecunoscutei republici nistrene, Vadim Krasnoselski, a efectuat săptămâna curentă o vizită la Moscova, în cadrul căreia s-a discutat despre problemele reglementării conflictului transnistrean și diverse subiecte ale cooperării bilaterale.
Într-un interviu oferit reporterului RIA Novosti, Elena Protopopova, liderul de la Tiraspol a explicat când va avea loc următoarea reuniune în format “5+2”, precum și când în regiune va sosi un nou lot al vaccinului rusesc împotriva coronavirusului. În afară de aceasta, Krasnoselski a împărtășit secretul succesului istoric al echipei de fotbal “Sheriff”, care a ajuns în această toamnă în principalul turneu european – Liga Campionilor.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2021
Editoriale
De ce Maia Sandu seamănă atât de mult cu Bulă

Despre activitatea formatului “5+2”

Potrivit lui Krasnoselski, noile întrevederi în formatul 5+2, la care participă partea transnistreană, Moldova, Rusia, Ucraina, OSCE, SUA și Uniunea Europeană, vor demara în noiembrie.
“Astăzi Suedia deține președinția în cadrul OSCE, iată de ce anume în Suedia, în Stockholm urmează să aibă loc această reuniune în noiembrie. Avem o anumită agendă. Întrevederea nu trebuie să fie de dragul întrevederii, să ne adună pentru discuții într-un format extins. E important să discutăm acele probleme care sunt actuale pentru viața oamenilor”, a spus Krasnoselski.
De asemenea, el a menționat importanța reluării negocierilor în care nu s-au înregistrat progrese în ultimii ani.
“Cel mai important este dialogul. E nevoie de activitatea grupurilor de lucru de pe lângă formatul 5+2, reprezentanții politici trebuie să se întâlnească, trebuie să se întâlnească liderii politici... Din iulie 2019, în mare parte, procesul de negocieri a stagnat, iar astăzi ne aflăm în continuare la o etapă de stagnare, nu a existat nicio avansare”, a declarat liderul transnistrean.
În opinia lui, principalele probleme din agenda negocierilor trebuie să devină problemele oamenilor, libera lor circulație, serviciile financiare și bancare pentru cetățeni.
“Dacă, spre exemplu, liderii politici ai Moldovei vorbesc despre drepturile omului, despre faptul că pe teritoriul Transnistriei locuiesc cetățeni moldoveni, despre faptul că își doresc o reglementare a problemei transnistrene, atunci trebuie să facă un pas și să discute, să discute despre subiecte de care depinde viața acestor oameni. Cui servesc politicienii sau funcționarii? Necesităților oamenilor. Trebuie să adoptăm decizii de care depinde viața oamenilor pe malul drept și de pe malul malul stând. Oamenii au nevoie de aceste decizii”, a declarat Krasnoselski.
De asemenea, el a relatat despre întrevederea cu reprezentantul special din partea OSCE, în cadrul căreia partea transnistreană despre disponibilitatea de a discuta agenda actuală.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2021
Sandu a vorbit de la tribuna ONU despre Transnistria și securitatea la Marea Neagră

Despre contingentul de menținere a păcii și depozitul de la Cobasna

Mai întâi de toate, consideră Krasnoselski, sunt inadmisibile speculațiile pe subiectul trupelor de menținere a păcii și depozitului de muniții de la Cobasna, pentru că de soluționarea acestor probleme sunt legate problemele de securitate tehnogene și ecologice.
“Este nevoie de opinia specialiștilor, ce trebuie să facem. Dacă trebuie să le evacuăm, atunci unde? Dacă trebuie să le distrugem, atunci cum? În jur sunt localități. Cobasna se află la patru kilometri de Ucraina, unde la fel există localități. Dacă ar fi să le distrugem la fața locului, mai ales când vorbim de bombe aeriene, e inadmisibil. Dacă vrem să le distrugem aici, atunci avem nevoie de o uzină de reciclare. Inițial trebuie să ajungem la o înțelegere a lucrurilor. Trebuie să trecem de la slogane la fapte, să înțelegem cum s-o facem”, a spus Krasnoselski.
Potrivit lui, acum componenta de bază a contingentului de menținere a păcii pe teritoriul Transnistriei sunt militarii ruși.
“În afară de aceasta, există militarii transnistreni din trupele de menținere a păcii și cei moldoveni, iar din partea Ucrainei există doar observatori militari. Nu sunt militari din contingentul de menținere a păcii, ci observatori militari. Însă există conceptul de comandament militar unificat, din care fac parte militarii ruși și ucraineni. Iată ei adoptă împreună decizii. Politica e politică, iar aici există un mecanism care trebuie să funcționeze. Și el funcționează”, a declarat liderul transnistrean.
Встреча президента Молдовы Майи Санду и украинского лидера Владимира Зеленского - Sputnik Moldova, 1920, 21.09.2021
Editoriale
Zile grele pentru partenerul din Est al Maiei Sandu: Gurile rele cobesc un nou maidan

Despre livrarea în regiune a vaccinului Sputnik V

Un lot a vaccinului Sputnik V, într-un volum de 100 de mii de doze, ar putea ajunge în Transnistria în următoarele săptămâni.
“Există diverse condiții – cu plată și fără. Nu am convenit deocamdată asupra acesti chestiuni. Suntem dispuși pentru ambele variante. Adică, suntem gata să le cumpărăm sau să le primim în calitate de donație”, a spus Krasnoselski, fiind întrebat despre condițiile de oferire a serului.

Despre problema automobilelor cu numere de înmatriculare transnistrene

În opinia lui Krasnoselski, prin faptul că Ucraina a luat o decizie de a bloca circulația mijloacelor de transport cu numere de înmatriculare transnistrene, ea a lovit și în proprii cetățeni.
“Nu e unul din cel mai inspirat pas din partea ei, luând în considerație că pe teritoriul Transnistriei locuiesc peste 100 mii de cetățeni ai Ucraine, care au fost vizat de aceste restricții. Adică, au lovit asupra propriilor cetățeni, cu atât mai mult a celor ruși și alții. Recepționăm declarații în regim online din partea cetățenilor, care din voia sorții s-au trezit cu numere transnistrene în afara Transnistriei, spre exemplu, în special în Federația Rusă”, a menționat Krasnoselski.
În soluționarea acestei probleme, Transnistria mizează inclusiv pe ajutorul Rusiei, mai întâi de toate, diplomatic, în discuțiile la reuniunea în formatul „5+2”.
Sergey Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2021
Rusia
Când Rusia va deveni membru NATO - Iată ce spune Lavrov

Despre relațiile cu noua guvernare de la Chișinău

Liderul de la Tiraspol nu vede nicio problemă în faptul că la Chișinău au venit la putere forțe pro-occidentale.
“E o alegere a poporului. E o alegere care trebuie respectată, în orice caz, este o bază pentru reluarea a procesului de negocieri”, a menționat el.
Până la ora actuală au avut loc întrevederi doar la nivelul reprezentanților politici de la Chișinău și Tiraspol.
“Suntem deschiși pentru dialog, sunt dispus să mă întâlnesc și cu președintele, sunt gata de o întrevedere și cu prim-ministrul Moldova, totul depinde de ei. Dispunem de o agenda de discuții. Dacă au și ei o agenda, la rândul lor, să stabilească o data, iar eu sunt gata să mă întâlnesc, chiar și săptămâna viitoare. Nu e nicio problemă”, a declarat Krasnoselski, fiind întrebat dacă planifică o întrevedere cu președintele Maia Sandu.
Майя Санду и президент Польши Анджей Дуда - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2021
Editoriale
Tăvălugul majorării prețurilor o va strivi pe Maia Sandu

Despre livrările de gaz în Transnistria

Livrările de gaz în regiune continua, însă prețul pentru combustibil e un obiect al negocierilor, despre care nu s-a discutat în cadrul vizitei liderului transnistrean la Moscova.
Fiind întrebat despre datoria regiunii la gazul livrat, Krasnoselski a răspuns că Transnistria nu renunță în niciun caz la el.
“Transnistria nu renunță la datoria sa, adică suntem gata să plătim pentru ceea ce am consumat. Aceasta este poziția noastră, e clar și onest. Suntem gata să plătim orice sumă, în măsura posibilităților noastre. Nu e vorba despre de a achita totul integral într-o zi sau într-un an-doi. Procesul poverii datoriilor e una îndelungată. Important este că există un acord în acest sens. Avem acest acord”, a declarat Krasnoselski.
Марш сторонников Блока коммунистов и социалистов - Sputnik Moldova, 1920, 10.09.2021
Editoriale
De ce Dodon nu are nevoie de Voronin sau cine ar putea salva PSRM

Despre succesul Sheriff

Un subiect special de discuții a devenit succesul clubului de fotbal Sheriff în Liga Campionilor. În opinia liderului Transnistriei, în pofida faptului că Sheriff dispune de resurse financiare mai mici decât rivalii săi, totuși a reușit să înregistreze mai multe victorii.
“Probabil, secretul antrenamentelor, în primul rând, este domnul Vernidub la locul lui. E venit din Ucraina, însă astăzi antrenează clubul de fotbal Sheriff. Acesta este meritul lui, precum este și meritul băieților care joacă... Văd echipa și observ dorința lor de a învinge, ceea ce și fac”, a menționat Krasnoselski.
În încheiere, el a oferit un sfat și fotbaliștilor ruși: “Vreau să-i sfătuiesc să-și iubească patria și s-o apere pe terenul de fotbal. Atât”.
Afganistan  - Sputnik Moldova, 1920, 09.09.2021
Analize și opinii
Ce pericole comportă imigranții din Afganistan, pe care Grosu vrea să-i găzduiască
Fluxul de știri
0