Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Damir, Pînzari și Cojocaru, pe banca acuzațiilor: Procuratura vine cu detalii despre dosar

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaDosar penal, verdict, cătușe, gratii
Dosar penal, verdict, cătușe, gratii - Sputnik Moldova, 1920, 24.09.2021
Abonare
Dosarul lui Dorin Damir, dar și a lui Alexandru Pînzari și Valeriu Cojocaru a fost finalizat și trimis în judecată. Acum, cei trei învinuiți urmează să ajungă pe banca de acuzații.
CHIȘINĂU, 24 sept - Sputnik. Procuratura Generală anunță că dosarul penal de învinuire a fostului șef al Inspectoratul General al Poliției (IGP) Alexandru Pînzari, a șefului suspendat al IP Bălți Valeriu Cojocaru și a președintelui asociației FEA Dorin Damir a fost finalizat și a ajuns pe masa judecătorilor. Cei trei figurează în dosarul angajărilor fictive la IGP.
Potrivit Procuraturii, totul a început în iunie 2017, atunci când Alexandru Pînzari deținea funcția de șef al IGP, iar Valeriu Cojocaru era șef al Direcției nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații. Cei doi ar fi dorit să-și manifeste loialitatea față de Dorin Damir, care, potrivit Procuraturii, era atunci o persoană cu poziții de influență în formațiunea politică de guvernământ și l-au angajat formal și ilegal în Secția nr.1 „K” a Direcției nr. 5 a INI, care era o unitate specială a MAI. Astfel, Damir a primit garanții ale unei funcții de stat (drepturi salariale, dreptul de a perfecta acte în baza altor identități, dreptul de a avea acces la materiale și proceduri cu accesibilitate limitată).
Александр Пынзарь Alexandru Pînzari - Sputnik Moldova, 1920, 30.07.2021
Politică
Primul mesaj al lui Alexandru Pînzari după ce a fost reținut
Ulterior, Pînzari și Cojocaru, contrar prevederilor legislației în vigoare la acel moment, ar fi adoptat un ordin secret, prin care a fost aprobat un regulament privind organizarea și funcționarea Secției nr.1 „K” a Direcției nr. 5 a INI, unde activa Damir. Astfel, această subdiviziune a primit competențe noi ce nu se încadrează în activitatea polițienească, spre exemplu verificarea jurnaliștilor și a angajaților misiunilor diplomatice, precum și avizarea candidaților la funcțiile de judecători.
„Prin același act s-au redus semnificativ din criteriile de angajare a personalului în Secție, astfel încât au făcut posibilă angajarea ilegală a persoanelor necalificate în această structură, inclusiv a președintelui asociației FEA, care fiind o persoană salarizată la privat, era în incompatibilitate cu această funcție ocupată în sfera publică”, se mai menționează în comunicatul de presă al Procuraturii Generale.
Ofițerii și procurorii au mai stabilit că în perioada iulie 2017 - septembrie 2019, Dorin Damir nu a exercitat nicio activitate în cadrul Direcției nr. 5 a INI, dar a încasat salarii, fraudând astfel bugetul public în sumă de peste 170 de mii de lei, ceea ce, conform legislației, constituie proporții mari.
Inspectoratul General al Politiei poliției IGP - Sputnik Moldova, 1920, 09.09.2021
Politică
Ultima oră: Șeful-adjunct al IGP și cel al INI au fost demiși
Procuratura precizează că Pînzari și Cojocaru, prin abuz de serviciu, ar fi dispus ca lui Damir să i se acorde gradul special – „inspector-principal” înainte de termen, iar la scurt timp i-ar fi oferit următorul grad special de „comisar”.
„Fără a exercita activități polițienești, acestei persoane i-au fost acordate prin stimulări un șir de distincții departamentale, precum: premiu bănesc, grade înainte de termen, inclusiv distincțiile – Crucea „Meritul polițienesc clasa II”, Medalia „Pentru merite în combaterea criminalității clasa II” și altele”, precizează Procuratura Generală.
Totodată, procurorii au stabilit că cei doi șefi de la Poliție i-ar fi organizat perfectarea actelor codificate cu o altă identitate pentru Dorin Damir. Astfel, în cadrul urmăriri penale, a fost stabilit faptul folosirii acestor acte de către Damir la ieșirea și intrarea în țară.
„Prejudiciul cauzat de pe urma săvârșirii infracțiunilor date nu este doar unul material, ci rezultă din faptul că o instituție a statului, precum este Poliția, a fost utilizată în vederea ascunderii unor fărădelegi și acordarea unor facilități pentru persoane din anturajul organizației criminale „Plahotniuc” – dreptul de a beneficia de o altă identitate, dreptul de a săvârși orice fapte ilegale, pentru ca ulterior să le transpună în calitate de „legendă” sau „misiune” de serviciu”, se mai menționează în comunicatul Procuraturii Generale.
Lei - Sputnik Moldova, 1920, 15.09.2021
Societate
Aproape 11 milioane din banii lui Plahotniuc au fost recuperați de stat
Procuratura susține că investigația a mai demonstrat că „în perioada regimului „Plahotniuc” existau formațiuni care activau ca și „stat în stat””. Totodată, procurorii au precizat că urmărirea penală în privința altor persoane, inclusiv actuali și foști polițiști continuă.
Lui Alexandru Pînzari, Valeriu Cojocaru și Dorin Damir le sunt incriminate cinci capete de acuzare, exprimate prin „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei trei riscă până la 12 ani de pușcărie, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții.
Fluxul de știri
0