Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

HoReCa, gata de a ieși la proteste în caz de sistare a activității

© Sputnik / Georgiana ArseneBucureștiul în pandemie
Bucureștiul în pandemie - Sputnik Moldova, 1920, 21.09.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement (MĂR) a anunțat pe pagina sa de Facebook că angajații din HoReCa sunt gata să iasă la proteste în cazul în care autoritățile vor decide să le sisteze activitatea.
CHIȘINĂU, 21 sept – Sputnik. "În cazul sistării depline a activității HoReCa, Asociația MĂR își rezervă dreptul de a protesta", a anunțat MĂR după ce Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a anunțat la un post de televiziune că în Republica Moldova este posibil să fie instituit un lockdow din cauza creșterii numărului de cazuri noi de coronavirus.
Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a spus că autoritățile nu-și doresc instituirea unui lockdown, iată de ce sunt gata să aplice noi restricții, dar dacă asta nu va duce la diminuarea numărului de cazuri atunci este și un lockdown.

"Evident că luăm în considerare un lockdown, discutăm toate scenariile şi contează şi cât va fi durata acestui lockdown", a spus el în cadrul unei dezbateri la TVR Moldova.

Tot acolo el a adăugat că "trebuie de evitat manifestările foarte mari sau cel puțin să fie respectate acele condiții de verificare, fie că este vaccinat, fie că are anti corpi sau are un test negativ. Deci lucrul acesta trebuie să se respect, mai ales acolo unde sunt aglomerațiile mari”, a mai precizat ministrul Economiei.
Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova, 1920, 21.09.2021
Coronavirus
E posibil lockdown total în Moldova - Iată când va fi luată decizia
Doar că reprezentanții HoReCa nu sunt gata să accepte orice restricții, mai ales certificatele de vaccinare, care duc la paralizia activității lor.
Președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement (MĂR), Aneta Zasavițchi, a declarat că pentru același post TV că experiența altor țări care au introdus restricțiile anunțate mai sus de ministerul Economiei s-au dovedit a fi un eșec.
„Afectează foarte mult luând în consideraţie rata de vaccinare mică pe ţară. Respectiv ne aşteptăm la o scădere a consumului foarte drastică pentru că această condiţionare are un impact direct asupra situaţiei economice a restaurantelor şi care se răsfânge asupra angajaţulor HoReCa. Dacă luam exemplul altor state unde aceste certificate au fost introduse, rata de vaccinare era de peste 50-60 de procente. O situaţie mai tristă a fost în Federaţia rusă unde a fost introdus acest certificat de vaccinare, iar după o săptămână de lucru şi-au sistat de sine stătător activitatea pentru că înregistrau -90 de % pierderi. Este foarte important să ştim în ce condiții să activăm şi în ce circumstanțe epidemiologice”, a declarat Aneta Zasaviţchi, președintele Asociației „MĂR”.
Pentru miercuri, 22 septembrie, Comisia Națională Extraordinară în Sănătate Publică (CNESP) are programată o ședință la care urmează să decidă care sunt noile măsuri restrictive pentru a împiedica răspândirea bolii. Unii specialiști sunt de părere că membrii Comisiei vor impune în mod sigur noi restricții dat fiind că deja de câteva zile sunt înregistrare în jur de 900 de cazuri noi de coronavirus.
Пробки в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 21.09.2021
Editorialist
În trei ani nu mai mișcă nimeni - colaps total în Chișinău. Sandu și Gavrilița tac
Fluxul de știri
0