În trei ani nu mai mișcă nimeni - colaps total în Chișinău. Sandu și Gavrilița tac
© Sputnik / Николай КостыркинПробки в Кишиневе
© Sputnik / Николай Костыркин
Abonare
Am spus în mai multe rânduri că după ce au preluat puterea, Maia Sandu și partidul proprezidențial PAS nu știu ce să facă cu aceasta.
Au cucerit puterea cu lozinca de luptă împotriva corupției, dar imediat au constatat că să lupți cu corupția nu este chiar atât de ușor - una este să lupți cu corupția în vorbe, în campania electorală, și alta e să înregistrezi rezultate concrete în lupta cu corupția când deja ești la putere.
Între timp, Republica Moldova se confruntă cu un șir de probleme grave, care trebuie rezolvate imediat ca să nu se ajungă la colaps într-un viitor previzibil. Spre exemplu, ca țara să nu înghețe la iarnă și economia să nu se prăbușească definitiv din cauza prețurilor în creștere galopantă la gaz, autoritățile trebuie să negocieze un preț acceptabil, să găsească soluții pentru cazul în care va fi sistat total sau parțial tranzitul gazului rusesc prin Ucraina. Și acesta este doar un exemplu.
Un alt exemplu este problema prețurilor la carburanți, care cresc ca pe drojdii și care deja au provocat majorarea în lanț a prețurilor la un șir de produse și servicii.
O altă problema gravă, pentru care toate guvernările de până acum au amânat rezolvarea este, este traficul rutier sufocant din Capitală, care, în curând, riscă să fie de-a dreptul paralizat. Astăzi ca să ajungi cu automobilul din sectorul Ciocana în sectorul Buiucani irosești 50 - 60 de minute pentru o distanță de vreo 10 kilometri, pe care în mod normal, dacă nu ar fi ambuteiaje, ar trebuie să o parcurgi în vreo 15 minute, nu mai mult.
Și situația se înrăutățește nu de la an la an, ci e la lună la lună. Analistul economic Veaceslav Ioniță constată într-o succintă analiză pe blogul său că în 2021 în Moldova sunt înmatriculate în fiecare lună câte 3 mii de automobile, cea ce este cu 20% mai mult decât media lunară din anul trecut sau media lunară din ultimii 5 ani.
Traficul rutier din Capitală - în curând nu mai mișcă nimeni
Dacă privim lucrurile la scară mai mare, spre exemplu, cum au evoluat lucrurile în jumătate de secol, atunci tabloul devine de-a dreptul dramatic.
"În ultimii 50 de ani, numărul de automobile în țară a crescut de 45 de ori, de la 15 mii de automobile în 1970 la 700 de mii de automobile în prezent. Iar lungimea drumurilor în aceeași perioadă a rămas aproape neschimbata, 6,2 mii km în 1970 și doar 9,4 mii km în prezent", constată Veaceslav Ioniță.
Dar marea problemă este că potrivit estimărilor expertului numărul mașinilor de pe drumuri va crește vertiginos în continuare - de fapt, el se va dubla în următorii ani.
"Dar asta nu e tot. După numărul de mașini pe cap de locuitori, noi încă suntem de doua ori sub media țărilor avansate. Așa ca numărul de mașini se va dubla in următorii ani. Dacă credeți că acum avem ambuteiaje mari în municipiul Chișinău, atunci nu știți ce ne așteaptă peste 2-3 ani", spune Veaceslav Ioniță.
Nu există nici măcar un plan, un proiect
Păi iată ca să nu ajungem la un colaps total al traficului rutier în Chișinău, trebuie ca autoritățile să înceapă imediat construcția șoselei de centură, de ocolire a orașului, fără de care nu este posibilă descărcarea intensității traficului.
Construcția șoselei de ocolire a orașului Chișinău este o sarcină care nu poate fi realizată de autoritățile locale - Primăria Municipiului Chișinău, ci, în primul rând, de cele naționale - Guvernul.
Încă acum un an, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, în ajunul alegerilor prezidențiale din 2020, a anunțat că municipalitatea este gata să înceapă elaborarea documentelor necesare pentru acest proiect: Planului de Amenajare a Municipiului Chișinău și Planului Urbanistic General al Municipiului Chișinău. Doar că toate aceste proiecte au rămas baltă din cauza blocajului politic care s-a instalat în țară la nivel național - cunoașteți povestea.
Iată acum este momentul ca autoritățile, și cele naționale, și cele municipale, să demareze în sfârșit acest proiect de mare anvergură și importanță națională. Altfel, nu mai ajungem să mai apucăm și noi vremurile bune.
Întrebarea mea este: s-a gândit oare premierul Natalia Gavrilița cum, când, din ce bani va începe nu construcția șoselei de centră a Capitalei, ci măcar elaborarea documentelor necesare, a planului pentru centura Capitalei sau în capul ei nu e loc de astfel de gânduri, ci doar de restricții, amenințări și lozinci bombastice privind lupta cu corupția?