Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Ioniță: Exporturile moldovenești își revin după criză din 2020

© Pixabay / MichaelGaidaImport-export
Import-export - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2021
Abonare
Expertul în economie Veaceslav Ioniță afirmă că, după restricțiile și criza economică de anul trecut, care au afectat enorm exporturile moldovenești, deja din mijlocul acestei veri se atestă o tendință prin care acestea revin la cotele anterioare.
Ioniță spune că, în luna iulie 2021 exporturile moldovenești în continuare au înregistrat o tendință clară de recuperare. Astfel după o reducere de 296 de milioane de dolari în 2020, în prezent exporturile au recuperat peste 65% din căderea de anul trecut și-n valori anuale au ajuns la 2,68 miliarde de dolari.
Analiza lunară a exporturile denotă faptul că tendința de scădere a durat exact un an, din martie 2020, până în februarie 2021.
În cinci luni, Moldova a reușit să recupereze 2/3 din căderea de anul trecut, iar dacă tendința se va menține, atunci în toamnă v-om reuși să recuperăm toată căderea provocată de criza din 2020, susține expertul în analiza sa.
Aproape jumătate din creșterea din acest an de recuperare revine României (+48,8%) urmată de Germania cu (+19,3%). Vecina noastră Ucraina se află pe locul 5 cu o contribuție pozitivă de 5,9%. De fapt în mare parte datorită țărilor din Uniunea Europeană, Moldova a reușit în acest an să-și recupereze exporturile. Contribuția țărilor din afara UE este destul de modestă, remarcă Veaceslav Ioniță.
© Veaceslav IonițăVeaceslav Ioniță: Exporturile moldovenești își revin după criză din 2020
Veaceslav Ioniță: Exporturile moldovenești își revin după criză din 2020 - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2021
Veaceslav Ioniță: Exporturile moldovenești își revin după criză din 2020
Noi vom menționa că deocamdată nu cunoaștem cum noul val de scumpiri care se anunță (provocate de majorarea prețurilor la carburanți și, mai ales, la cele la gazele naturale, care vor fi resimțite puternic în iarnă) va afectat exporturile. De obicei, prețurile mari implică și costuri de producție mai mari, respectiv, exporturile devin mai puțin competitive pe piața externă.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2021
Moldova și Rusia
Avertisment dur: Republica Moldova riscă să piardă piața Federației Ruse
Fluxul de știri
0