Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guvernul Gavrilița s-a răzgândit: Participă la negocierile cu Gazpromul

© Sputnik / Mihai CarausMoldovagaz
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 17.09.2021
Abonare
Guvernul Republicii Moldova și-a activizat implicarea în negocierile cu „Gazprom”. Declarația a fost făcută în exclusivitate pentru Sputnik Moldova de către președintele „MoldovaGaz” Vadim Ceban.
CHIȘINĂU, 17 sept - Sputnik. Vadim Ceban a declarat pentru Sputnik Moldova că Guvernul țării noastre s-a implicat activ în discuțiile cu „Gazprom” pentru a negocia prețul la gaze naturale.
„Guvernul s-a implicat activ în discuțiile cu „Gazprom” pentru a negocia prețul la gazele naturale furnizate Republicii Moldova începând din 1 octombrie. Prețul oricum va crește având în vedere situația pe plan internațional, dar prețul pentru Republica Moldova va fi negociat inclusiv cu implicarea Guvernului", a declarat Vadim Ceban pentru Sputnik Moldova.
Amintim că anterior președintele țării Maia Sandu a declarat că prețul gazului pentru țara noastră va fi stabilit în urma negocierilor dintre „MoldovaGaz” și furnizorul rus, fără participarea reprezentanților Guvernului Moldovei.
„Chiar dacă legea nu-i interzice Cabinetului de Miniștri să fie parte a procesul de negociere, Guvernul nu va interveni, ci va aștepta aranjamentul pe care îl va obține „MoldovaGaz”, a declarat Sandu.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 14.09.2021
Economie
Sandu a explicat de ce va depinde prețul la gaz
Totodată și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a făcut o asemena declarație, menționând că fiecare trebuie să-și facă meseria sa. Grosu a menționat că în cazul dat, negocierile trebuie să le poarte conducerea „Moldovagaz”, deoarece aceasta este atribuția lor.
„Acum lăsăm compania responsabilă (Moldovagaz - n.red.) să poarte la modul practic negocieri. Sigur că noi suntem, Executivul este în contact permanent cu „Moldovagaz”, cunoaște despre tot procesul. O să discutăm foarte atent, o să încercăm să obținem un preț cât mai bun, dar pentru asta fiecare trebuie să-și facă meseria sa. Colegii mei, domnul ministru al Infrastructurii cunoaște în detaliu, este în contact permanent cu „Moldovagaz”, cu directorul general, domnul Ceban, și în momentul în care o să avem un răspuns sau negocierile se vor apropia de final, o să venim cu anunțul”, a precizat Grosu.
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 15.09.2021
Economie
Va participa sau nu Guvernul în negocierile prețului la gaz cu Gazprom
În context, vicepremierul și ministrul Infrastructurii Andrei Spînu a declarat în cadrul unui briefing că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale este în discuții permanente cu conducerea „MoldovaGaz”. Tot atunci, el a menționat că este prematur să se expună care vor fi tarifele și cum va evolua prețul la gaz pentru cetățenii din Republica Moldova, dar a precizat că „MoldovaGaz” poartă negocierile cu furnizorul rus.
Menționăm că contractul pentru furnizarea gazelor naturale către Moldova între concernul rus „Gazprom” și compania „MoldovaGaz” expiră la 30 septembrie 2021. „Moldovagaz” activează în prezent în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Este de precizat și faptul că prețul gazului în Europa a înregistrat un nou record, ajungând pentru prima dată în istorie la nivelul de 950 de dolari pentru o mie de metri cubi, potrivit ultimelor date de tranzacționare ICE Futures.
Майя Санду и президент Польши Анджей Дуда - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2021
Editoriale
Tăvălugul majorării prețurilor o va strivi pe Maia Sandu
Fluxul de știri
0