Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce spune Igor Grosu despre relațiile cu Federația Rusă și negocierile cu Gazprom

© Inquam Photos / George CalinIgor Grosu și Ludovic Orban
Igor Grosu și Ludovic Orban
 - Sputnik Moldova, 1920, 15.09.2021
Abonare
Autoritățile din Moldova vor să stabilească un contact permanent cu Federația Rusă. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului Igor Grosu în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune.
CHIȘINĂU, 15 sept - Sputnik. Șeful Legislativului susține că până în prezent nu a primit invitații de la Moscova, dar că și-ar dori ca autoritățile din Moldova să construiască un dialog cu autoritățile din Federația Rusă
„Nu avem în prezent invitații de la Moscova. Eu cred că o să ne intersectăm mai întâi pe platforme multilaterale, în timpul cel mai apropiat vom stabili un dialog și vom conveni și asupra unei eventuale întâlniri la noi, la ei, pentru că vă spun cu toată responsabilitatea că dorim să stabilim un contact permanent. Bine, era altă guvernare și cumva monopolul dialogului cu Federația Rusă era asigurat de altcineva, acum noi trebuie să comunicăm din prima sursă care sunt obiectivele noastre, care sunt politicile noastre, să le argumentăm și să demonstrăm o dată în plus că suntem parteneri predictibili și că vrem să discutăm”, a declarat Igor Grosu.
Флаги Молдовы и России - Sputnik Moldova, 1920, 10.09.2021
Moldova și Rusia
Popescu spune când va fi numit noul ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă
În context, spicherul a fost întrebat dacă cunoaște cine ar urma să fie ambasadorul țării noastre la Moscova. Președintele Parlamentului a declarat că nu este la curent și că Ministerul de Externe ar urma să decidă acest lucru.

Negocierile cu „Gazprom” țin de atribuțiile „Moldovagaz”

Șeful Legislativului a vorbit și despre negocierile cu „Gazprom” privind prețurile la gazele naturale pentru Republica Moldova. Grosu a menționat că în cazul dat, negocierile trebuie să le poarte conducerea „Moldovagaz”, deoarece aceasta este atribuția lor.
„Acum lăsăm compania responsabilă (Moldovagaz - n.red.) să poarte la modul practic negocieri. Sigur că noi suntem, Executivul este în contact permanent cu „Moldovagaz”, cunoaște despre tot procesul. O să discutăm foarte atent, o să încercăm să obținem un preț cât mai bun, dar pentru asta fiecare trebuie să-și facă meseria sa. Colegii mei, domnul ministru al Infrastructurii cunoaște în detaliu, este în contact permanent cu „Moldovagaz”, cu directorul general, domnul Ceban, și în momentul în care o să avem un răspuns sau negocierile se vor apropia de final, o să venim cu anunțul”, a precizat Grosu.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 14.09.2021
Economie
Sandu a explicat de ce va depinde prețul la gaz
Totodată, Igor Grosu a declarat că autoritățile și-ar dori ca prețul negociat să fie unul cât mai bun pentru consumatorul final din Republica Moldova.
„Interesul nostru este ca consumatorul nostru final să fie cât mai puțin afectat. Dacă se va produce lucrul acesta, da, atunci Executivul va trebui să se gândească și să intervină cu niște instrumente care să diminueze impactul asupra consumatorului final. Asta e grija pe care trebuie s-o poarte Executivul și noi toți, dar fiecare trebuie să-și facă meseria sa”, a menționat Igor Grosu.
Anterior, și președintele Maia Sandu a declarat că prețul gazului pentru țara noastră va fi stabilit în urma negocierilor dintre „Moldovagaz” și furnizorul rus, fără participarea reprezentanților Guvernului Moldovei.
„Chiar dacă legea nu-i interzice Cabinetului de Miniștri să fie parte a procesul de negociere, Guvernul nu va interveni, ci va aștepta aranjamentul pe care îl va obține „Moldovagaz”, a declarat Sandu.
Fluxul de știri
0