Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Decis: Plafonarea taxelor locale este neconstituțională

© Sputnik / Mihai CarausCurtea Constituțională
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 14.09.2021
Abonare
Curtea Constituțională a dat curs sesizării fostului deputat Dinu Plângău și a declarat neconstituțională plafonarea taxelor locale.
CHIȘINĂU, 14 sept – Sputnik. Curtea Constituțională a examinat astăzi controlul constituționalității Legii privind plafonate taxele locale, declarând neconstituționale prevederile respective.
Prevederile au fost incluse de Guvernul Chicu în politica fiscală pentru 2021, fiind votate la 16 decembrie trecut de deputații fracțiunilor PSRM, ȘOR și câțiva deputați neafiliați.
”Pentru a fi respectate principiile constituționale ale autonomiei locale, Curtea a reținut că Autoritățile publice locale trebuie să-și poată stabili taxele locale și cuantumul lor fără limitări și plafonări în această privință din partea legislativului. Curtea a declarat neconstituțional art. 7, punctele 78-87 din legea nr 257 din 16 decembrie 2020 cu privire la modificarea unor acte normative.”, a declarat președintele Curții Constituționale, Domnica Manole.
Președintele Curții a făcut referire la Art. 109 din stabilește principiile de bază ale Administrării Publice Locale, inclusiv și la Art. 132 care prevede că impozitele, taxele bugetelor de stat sau locale se stabilesc de organele reprezentative respective. Ea a menționat că aceste prevederi au fost interpretate prin prisma Cartei Europene a Autonomiei Locale, care a fost ratificată de Republica Moldova și care reprezintă un tratat internațional de referință în materie.
Valentina Casian - Sputnik Moldova, 1920, 01.12.2020
Republica Moldova
Primar: Prin plafonarea taxelor locale Guvernul ne are de neputincioși
Manole a menționat în acest context că prevederile contestate plasează aleșii locali într-o situație în care aceștia nu se pot bucura de un spațiu de manevră adecvat în materie fiscală, libertatea de a stabili cuantumul taxelor locale fiind un indicator important al gradului de realizare a autonomiei locale.
”Impunerea cotelor generale maxime pentru taxele locale tuturor unităților administrativ teritoriale, fără a se ține cont de situația economică și de circumstanțele specifice ale fiecărui caz s-ar putea dovedi inefectivă. Un aspect important de luat în considerare este posibilitatea ratării unor venituri la bugetele locale”, a explicat președintele CC.
Amintim că, în noiembrie 2020, primarii mai multor localități din Moldova au protestat în preajma Guvernului și Ministerului Finanțelor împotriva restricțiilor la colectarea impozitelor locale, prevăzute de proiectul de lege privind politica fiscală și vamală pentru 2021. Protestatarii au declarat că această inițiativă va împiedica completarea bugetelor locale și dezvoltarea în continuare a localităților.
Primarii din țară au venit să protesteze la Chișinău  - Sputnik Moldova, 1920, 27.11.2020
Societate
Primarii nu acceptă plafonarea taxelor locale: Vor continua protestele
Fluxul de știri
0