Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Primarii nu acceptă plafonarea taxelor locale: Vor continua protestele

Abonare
Primarii din țară nu vor înceta să protesteze, dacă autoritățile centrale nu vor renunța la inițiativa de plafonare a taxelor locale. Despre aceasta ei au anunțat în cadrul manifestațiilor organizate azi în fața Ministerului Finanțelor și a Guvernului.

CHIȘINĂU, 27 nov - Sputnik. Mai mulți primari din sate au protestat la Ministerul Finanțelor, fiind nemulțumiți de faptul că statul vrea să plafoneze taxele pe care autoritățile locale le percep de la agenții economici. Președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Tatiana Badan, susține că primarii au decis să protesteze în speranța că autoritățile le vor auzi nemulțumirea. 

Dorel Noroc - Sputnik Moldova
Un funcționar spune de ce Guvernul vrea să plafoneze taxele locale
”Am venit aici pentru a ne exprima nemulțumirea și indignarea referitor la plafonarea taxelor locale. Considerăm că este o încălcare a autonomiei locale, este un drept constituțional și nu considerăm că este corect de a plafona aceste taxe locale. Noi în localitățile și orașele noastre, înainte de a aproba bugetele, avem o discuție cu mediul de afaceri, cooperăm cu mediul de afaceri, ne dorim să avem în Republica Moldova un mediu de afaceri foarte dezvoltat, iar noi, autoritățile publice locale, să avem creșteri ale veniturilor, ca să putem oferi mai multe servicii pentru cetățeni. Este de principiu o încălcare gravă și noi suntem împotriva acestor plafonări ale taxelor locale. De aceea, sperăm că autoritățile centrale și cele parlamentare să ne audă, să înțeleagă că a fost comisă o greșeală și să revizuiască acest proiect ”, a menționat Tatiana Badan, președintele CALM. 

Primarii au anunțat că această inițiativă le va da planurile peste cap. 

”Intenția noastră este de a spune NU șantajului și NU Ministerului Finanțelor de a plafona taxele locale. Acest lucru va duce comunitățile locale la pierderi considerabile în buget. Pentru că nu poate cunoaște Ministerul Finanțelor mai bine situația din teritoriu decât nemijlocit aleșii de acolo. Noi considerăm un abuz din partea lor și intenția lor nu este altceva decât apărarea directă sau indirectă a marilor companii, a marilor magnați din republica Moldova, unde acestora li se pune un anumit plafon. Nu poți pune pe același cântar magazinele mari, benzinăriile mari cu un mic magazin local”, a precizat Constantin Cojocari, primarul orașului Edineț. 

”Noi conștientizăm că, dacă nu există un mediu de afaceri în comunitate și nu există o relație bună cu autoritățile locale, noi nu putem să dezvoltăm localitățile și nu suntem interesați să le punem niște taxe pe care ei să nu fie în stare să le achite. Noi am venit să ne manifestăm indignarea față de acest document care contravine legii”, a spus Valentina Casian, primarul orașului Strășeni.

În fața aleșilor locali a ieșit secretarul de stat Dorel Noroc, care a invitat primarii la discuție în clădire, dar aceștia au refuzat. După această reacție, Noroc a încercat să-i convingă pe primari că inițiativa este bună.

”Sunt mai multe propuneri. O propunere vizează impozitele imobiliare, anularea reducerii de 15%, ceea ce înseamnă venituri suplimentare pentru autoritățile locale de 34 de milioane de lei, pentru localitățile rurale, le dăm dreptul primarilor să stabilească impozitele pe bunul imobiliar. Acum este 0,1%, noi le dăm dreptul de la 0,05 % până la 0,4%, să stabilească singuri aceste mărimi. De asemenea, proiectul prevede plafonarea taxelor solicitate des de către mediul de afaceri. Cât privește mărimea acestor plafoane, noi am analizat toate taxele locale care sunt în Republica Moldova și le-am stabilit la un nivel maxim, ca să nu afecteze veniturile autorităților locale, dar asta să fie un indicator pentru agenții economici că iată aceasta este mărimea maximă, ca să cunoască în următorii 2-3 ani care este mărimea maximă pe care poate să o perceapă”, a explicat Dorel Noroc, secretar de stat al Ministerului Finanțelor. 

”Sunt niște fraze generale care nu corespund realității, deoarece predictibilitatea trebuie să existe atât la nivelul mediului de afaceri, cât și în domeniul administrației publice locale”, a declarat Viorel Furdui, directorul executiv al CALM.

Premierul Ion Chicu a anunțat luni că în 2021 autoritățile publice locale vor dispune de mai multă flexibilitate în stabilirea taxelor. Totuși, Guvernul nu va renunța la plafonarea lor. Chicu susține că proiectele bugetelor și politicii bugetar-fiscale urmează să fie aprobate cel târziu în data de 30 noiembrie în Guvern și apoi vor fi transmise în comisiile parlamentare. Premierul susține ca acestea ar putea fi aprobate de deputați până la sfârșitul anului 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

 

Fluxul de știri
0