Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Vasnețov: Îndemnăm cetățenii ruși să participe la alegerile pentru Duma de Stat

© Sputnik / Miroslav RotariПосол РФ в Молдове Олег Васнецов
Посол РФ в Молдове Олег Васнецов - Sputnik Moldova, 1920, 13.09.2021
Abonare
Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a explicat cum vor avea loc alegerile pentru Duma de Stat în secțiile de votare care vor fi deschise în Republica Moldova.
Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a vorbit într-un interviu oferit agenției Sputnik Moldova despre procesul electoral în alegerile pentru Duma de Stat, de legislatura a opta, a Adunării Federale a Rusiei, în secțiile din străinătate, inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova.
- Oleg Vladimirovici, pe 19 septembrie 2021 vor avea loc alegerile pentru Duma de Stat a Adunării Federale a Rusiei. Cât de important este acest eveniment pentru viața politică a țării?
- Alegerile pentru Duma de Stat reprezintă un eveniment de o importanță majoră pentru viața social-politică din Federația Rusă, care cunoaște o dezvoltare dinamică și progresivă. Alegerile au loc conform unui sistem electoral mixt: pe liste de partide și circumscripții uninominale. Pentru mandatele de deputat vor concura 14 partide. Liderii cursei electorale sunt “Rusia Unită”, Partidul Comunist al Federației Ruse, Partidul Liberal Democrat al Rusiei, precum și formațiunea “Rusia Justă – Patrioții – Pentru Adevăr”.
- Care sunt detaliile desfășurării procesului de vot peste hotare și cum vor avea loc acestea în Republica Moldova?
- Toți cetățenii ruși cu vârsta de peste 18 ani, atât cei care locuiesc permanent, cât și temporar în afara țării, vor putea vota în 144 de țări, pe teritoriile cărora au fost deschise 348 de secții de vot. În Republica Moldova, în 12 localități de pe ambele maluri ale Nistrului, vor fi deschise 30 de secții de vot, între ora 8:00 și 20:00, ora locală. În Chișinău cetățenii Federației Ruse își vor putea exercita dreptul la vot în Centrul de Știință și Cultură Rusă, aflat pe adresa str. Mihai Eminescu 2. Mai multe informații despre amplasarea secțiilor de vot sunt disponibile pe site-ul Ambasadei Ruse în Republica Moldova, care sunt publicate inclusiv și în presă.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 11.09.2021
Rusia
Putin i-a felicitat pe locuitorii Moscovei de Ziua Orașului
- De ce are nevoie alegătorul pentru a obține buletinul de vot?
- Alegătorii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate – pașaportul intern sau de străinătate al Federației Ruse. Sunt admise și alte tipuri de documente, care anume - vedeți pe site-ul Ambasadei Rusiei în Republica Moldova.
- Va fi posibilă votarea cu pașaportul expirat?
- Da. O astfel de posibilitate este prevăzută de legislația rusă în vigoare, pentru că un pașaport cu termenul expirat nu presupune încetarea calității de cetățean al Rusiei și privarea de dreptul la vot.
- Cum vor fi afectați alegătorii de măsurile sanitare? Va fi nevoie de prezentarea în secția de votare a unui test negativ pentru coronavirus, un certificat de vaccinare sau un oricare alt document?
- Într-adevăr, pandemia a impus anumite restricții în activitatea secțiilor de votare de peste hotare. Am lucrat asupra problemei securității sanitare pentru alegători și membrii comisiilor electorale, luând în considerație situația epidemiologică în țară. La intrare va fi măsurată temperatura corpului, în secție vor fi oferite măști, mijloace de dezinfecție și se va menține distanța socială. Îi așteptăm la secțiile de vot pe toți cetățenii Rusiei – pe cei sănătoși, cei care au fost bolnavi și cei vaccinați. Totodată, desigur, vor respecta recomandările și cerințele sanitare stabilite de autoritățile locale.
- Cum va avea loc numărarea buletinelor în secțiile din Republica Moldova și cum vor fi transmise datele la CEC (Moscova - n.n.)? Există anumite riscuri de imixtiune în procesul electoral?
- Numărarea voturile va avea loc în regim manual, care va exclude orice spargere a softului, cazuri care, din păcate, au fost înregistrate în alegerile federale anterioare organizate în afara țării. Datele vor fi transmise CEC-ului Rusiei prin intermediul canalelor de comunicare ale Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei. În ceea ce privește riscurile unor imixtiuni, din păcate, sunt nevoit să admit existența unui risc. În acest sens îi așteptăm pe observatori. Nu avem nimic de ascuns. Alegerile se desfășoară transparent, în conformitate deplină cu litera și spiritul legii. De asemenea, profitând de ocazie, țin să le mulțumesc autorităților moldovenești pentru o cooperare strânsă în procesul de pregătire a alegerilor, inclusiv în domeniul asigurării ordinii publice.
- Care a fost prezența în alegerile legislative din anul 2016?
- În anul 2016 la secțiile de vot din toată țara au votat 57 de mii de persoane. Sperăm și de data aceasta se va păstra un grad înalt de participare a cetățenilor.
- Ce îndemn ați dori să adresați cetățenilor ruși?
- Noi pornim de la ideea că participarea la alegeri reprezintă o manifestare a datoriei civice a compatrioților noștri. Totodată, desigur, pentru Rusia reprezintă o valoare fiecare vot al cetățenilor din afara țării, pe care îi percepem ca o parte integrantă și importantă a lumii ruse. Îi îndemnăm pe toți rușii să vină la secțiile de vot pentru a-și exercita dreptul constituțional.
Aleksei Puşkov, Алексей Пушков - Sputnik Moldova, 1920, 09.09.2021
Rusia
Senator rus: NATO este în alertă din cauza „sindromului afgan”
Fluxul de știri
0