Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Expert, despre creșterea prețului la gazele naturale: Ce ne așteaptă în acest an

© Sputnik / Mihai CarausGazele natrurale
Gazele natrurale - Sputnik Moldova, 1920, 09.09.2021
Abonare
Expertul economic Viorel Gîrbu a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre prețul gazelor naturale, care este în continuă creștere
CHIȘINĂU, 8 sept – Sputnik. Măsurile întreprinse de puterea politică din Republica Moldova pot fi interpretate negativ de către Federația Rusă, lucru care ar putea duce la creșterea prețului la gazele naturale. Opinia a fost exprimată de expertul economic Viorel Gîrbu în studioul Sputnik Moldova.
Viorel Gîrbu menționează că țara noastră este dependentă de gazele naturale livrate de Gazprom și distribuite prin intermediul Moldova Gaz în Republica Moldova. În acest context, expertul consider că dacă ”nu reușim să negociem o formulă diferită de calculare a prețului și comercializare a gazelor naturale, atunci o să suportăm aceste majorări”.
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 20.08.2021
Internațional
Prețurile la gaz în Europa scad după anunțul Gazprom
Totodată, Gîrbu spune că atitudinea Federației Ruse, prin intermediul Gazpromului, este extrem de politizată, iar ”acțiunile forței politice care conduce Republica Moldova, care nu par să fie foarte prietenoase, pot fi interpretate de o manieră negativă de către Federația Rusă”, iar tot acest context nu tocmai favorabil poate duce ”la creșterea prețului de achiziție a gazelor naturale livrate din partea Gazpromului”.
”Și atunci sigur noi nu avem o altă posibilitate decât să achităm aceste prețuri noi”, a conchisexpertul economic.
Potrivit lui Viorel Gîrbu, MoldovaGaz este structura care trebuie să negocieze condițiile de livrare a gazelor naturale Republicii Moldova.

”Ideal ar fi ca Moldova Gaz să negocieze pentru că este un agent economic care are profit și care lucrează pentru profit și atunci e treaba acestui agent economic să-și organizeze activitatea”, a menționat interlocutorul.

Totuși, spune expertul, este o situație specifică, contextul politic influențează prețul de import al gazului natural pentru Moldova. Gîrbu consideră că Guvernul trebuie să se implice mai activ și să-și asume responsabilitatea pentru modul în care evoluează lucrurile în acest sector, și implicit, în vederea negocierii unui preț mai bun a gazelor naturale.
Stație de alimentare, carburanți - Sputnik Moldova, 1920, 08.09.2021
Economie
Expert, despre piața produselor petroliere: Unii agenți economici sunt favorizați
În opinia luii, noua guvernare are deocamdată o relație neclară cu Federația Rusă deoarece, pe de o parte, declară că vrea să aibă relații bune cu Rusia, iar pe de altă parte participă la evenimente care au un accent vădit anti-rusesc.
”Îmi dau seama că nu este deloc simplu pentru actualul Executiv, fiindcă în virtutea manifestărilor sale pe arena internațională nu pot să stai simultan în două bărci, deci nu poți să fii foarte bun cu Federația Rusă și în același timp să participi în diverse evenimente care au un accent vădit anti-rusesc”, a spus Gîrbu.
Fluxul de știri
0