Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Expert, despre piața produselor petroliere: Unii agenți economici sunt favorizați

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Accesați arhiva multimediaStație de alimentare, carburanți
Stație de alimentare, carburanți - Sputnik Moldova, 1920, 08.09.2021
Abonare
Expertul economic Viorel Gîrbu a vorbit în Studioul Sputnik Moldova despre creșterea prețurilor la carburanți din ultima perioadă.
CHIȘINĂU, 8 sept – Sputnik. Nu vom avea prețuri mici la carburanți, atât timp cât nu vom avea o competiție de piață. Opinia a fost exprimată de expertul economic Viorel Gîrbu în Studioul Sputnik Moldova.
Gîrbu consideră că legea privind plafonarea prețurilor nu este bine gândită. Potrivit lui, trebuie să se meargă pe o diferențiere în aspect geografic și în funcție de fluxul de autoturisme, consumatori.
АЗС - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2021
Economie
Iarăși se vor scumpi benzina și motorina: ANRE a publicat noi prețuri plafon
Totodată, expertul consideră că în momentul de față în țara noastră unii agenți economici sunt favorizați.

”La moment sunt agenți economici care sunt foarte favorizați. Acei agenți economici care au stații de alimentare amplasate în zonele geografice cu flux maxim, unde consumul este mare. Și sunt dezavantajate restul stațiilor de alimentare cu combustibil care sunt amplasate în localitățile mai mici sau acolo unde fluxul de consumatori este mai mic”, a spus Viorel Gîrbu.

Expertul este de părerea că în Republica Moldova nu este suficientă motivație de a încuraja competiția.
”Noi dacă vrem prețuri mici, trebuie să existe competiție de piață”, a menționat Gîrbu.
Stație de alimentare - Sputnik Moldova, 1920, 02.09.2021
Economie
Schimbări pe piața produselor petroliere: Iată ce se va întâmpla cu prețurile de astăzi
Expertul economic este convins că ultima scumpire a carburanților în țara noastră survine ca urmare a creșterilor cotațiilor la nivel internațional.

”Sigur că ultima majorare de preț survine ca urmare a unor creșteri a cotațiilor platts, în baza cărora ANRE-ul stabilește prețul la benzină și motorină, este o incidență directă din această dimensiune”, a spus Viorel Gîrbu.

Amintim că, din data de 2 septembrie, ANRE a început să stabilească iarăși prețurile maxime de vânzare cu amănuntul a carburanților.
„Prețurile stabilite pentru perioada de referință au fost influențate de majorarea prețului mediu de tranzacționare a produselor petroliere principale la bursele petroliere internaționale, fiind înregistrată o creștere doar într-o singură zi a cotațiilor Platts cu 36,75 $/tona la benzina și 22,25 $/tona la motorină”, menționează ANRE într-un comunicat de presă.
Fluxul de știri
0