Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Motivul pentru care Federația Rusă importă tot mai puține fructe din Moldova

© Photo : Arhiva personală a fermierului Nicolae PascalMere
Mere - Sputnik Moldova, 1920, 08.09.2021
Abonare
De ce Federația Rusă importă tot mai puține fructe din Moldova? Răspuns la această întrebare a oferit de președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe, Vitalie Gorincioi, în Studioul Sputnik Moldova.
CHIȘINĂU, 8 sept – Sputnik. Federația Rusă finanțează și stimulează înființarea plantațiilor noi, punându-și drept scop înlocuirea produselor de import. Acest lucru a și dus la faptul că Rusia importă tot mai puține fructe din țara noastră. Opinia a fost exprimată de președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe, Vitalie Gorincioi, în Studioul Sputnik Moldova.

”Anul trecut au sădit cam 9000 de hectare de livezi intensive și super-intensive”, a explicat Gorincioi.

În același timp, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe a menționat că, actualmente, Federația Rusă se confruntă cu o lipsă de spații de depozitate a producției agricole.
”Ei, la moment, poate că nu au îndeajuns depozite de păstrare, frigidere, cam 30% după statistică, dar lucrează foarte intens în această direcție”, a menționat Vitalie Gorincioi.
Mere  - Sputnik Moldova, 1920, 03.07.2021
Societate
De ce în Rusia se vând tot mai puține mere din Moldova
Totodată, expertul și-a exprimat regretul în legătură cu posibilitățile de investiții la acest capitol ale Republicii Moldova.
”Cu părere de rău, în Republica Moldova nu avem așa posibilități să investim atât de mult în livezi intensive și super-intensive, să investim în infrastructura de post-recoltă, mașini de sortare, ambalaj etc.”, a punctat Gorincioi.
Vitalie Gorincioi este de părerea că țara noastră trebuie să se axeze pe calitatea producției și atunci aceasta va fi solicitată și de alte piețe de desfacere.

”Producția de calitate, inofensivă, va fi cumpărată. Dacă nu de cei din Federația Rusă, de cei din Uniunea Europeană. Avem vecini, să zicem România, care importă în jur de 150.000 de tone de mere. Respectiv trebuie să ne orientăm spre alte piețe, cum ar fi piețele din Golful Persic, Egipt, India”, a comunicat interlocutorul.

Вячеслав Ионицэ - Sputnik Moldova, 1920, 21.05.2021
Societate
Expert economic, despre potențialul de export al Moldovei
În acest an, asociația Moldova-Fruct și-a propus să exporte, de probă, un lot de mere în India.
”Avem sarcină propusă în programul asociației Moldova-Fruct, în acest an executivul să organizeze un lot mare de cel puțin 15-20 de containere în India. Ar fi niște livrări de probă, ca să ne asigurăm că am găsit niște parteneri, să vedem cerințele lor, să știm practica lor de comercializare”, a afirmat Vitalie Gorincioi.
Spre final, expertul a mai menționat că producătorii de fructe din țara noastră au foarte mult de învățat la capitolul comercializare.
Fluxul de știri
0