Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Cum s-a întâmplat moartea tragică a ministrului rus al Situațiilor Excepționale

© Sputnik / Russian Emergency Situations Ministry / Accesați arhiva multimediaМинистр по делам гражданской обороны, чрезвычайным ситуациям и ликвидации последствий стихийных бедствий Евгений Зиничев на совещании в Магнитогорске
Министр по делам гражданской обороны, чрезвычайным ситуациям и ликвидации последствий стихийных бедствий Евгений Зиничев на совещании в Магнитогорске - Sputnik Moldova, 1920, 08.09.2021
Abonare
Cum a murit ministrul Situații Excepționale, Evgheni Zinicev, și spun despre el oamenii care l-au cunoscut de-a lungul vieții.
BUCUREȘTI, 8 sept – Sputnik. În ținutul Krasnoiarsk, în vârsta de 56 de ani, a murit în circumstanțe tragice ministrul pentru Situații Excepționale a Rusiei, generalul de armată Evgheni Zinicev, împreună cu regizorul de filme, Aleksandr Melnikov, pe care încerca să-l salveze. Ce s-a întâmplat în timpul exercițiilor interdepartamentale din Arktika, aflați în materialul RIA Novosti.

A sărit în apă

Aceste exerciții urmau să ajungă în istorie din alte motive. În premieră, salvatorii se antrenau în condiții arctice, în condițiile unor temperaturi extrem de scăzute. Ministrul pentru Protecție Civilă, Situații Excepționale și Lichidarea Urmărilor Dezastrelor Naturale, Evgheni Zinicev, urmărea personal aceste acțiuni. Evenimentul avea nu doar un caracter interdepartamental, dar și international: au sosit 50 de delegații din 20 de state, inclusiv Finlanda, Danemarca, SUA, Canada și Norvegia, reprezentanții Organizații Internaționale pentru Protecția Civilă și a Fondului Mondial al Naturii Sălbatice.
Exercițiile au demarat pe 7 septembrie, iar a doua zi țara a fost șocată de anunțul oficial al Ministerului Situații Excepționale al Rusiei, potrivit căruia Evgheni Zinicev „a decedat în circumstanțe tragice în timpul exercitării funcției, salvând viața unei persoane”.
S-a întâmplat pe neașteptate. Potrivit Ministerului, regizorul de filme Aleksandr Melnikov a vizitat locul exercițiilor pentru a alege locația pentru realizarea unui nou film dedicat dezvoltării Arcticii și a Căii Maritime a Nordului. Zinicev se află alături de regizor când acesta a alunecat de pe o stâncă și a căzut în apă.
Ministrul a sărit, iar potrivit martorilor oculari, s-a lovit de pietre.
Ambele persoane, aflate în stare gravă, au fost transportate la spital cu un elicopter. Echipajul a solicitat două vehicule de reanimare, un ventilator și sânge pentru transfuzie. Cu toate acestea, Zinicev și Melnik au decedat până la aterizare.
Deputați în Parlamentul Republicii  - Sputnik Moldova, 1920, 31.08.2021
Editoriale
Grosu, cu cea mai stupidă declarație după alegeri: Primim refugiați din Afganistan

De dragul oamenilor

“Nu a ezitat nicio secondă, a procedat nu ca un ministru, ci ca un salvator și a comis un act de eroism. Și-a trăit toată viața în așa mod”, a declarat viceministrul pentru Situații Excepționale, Andrei Gurovici, la postul de televiziune Rossiya 24.
După îndeplinirea serviciului militar în Flota de Nord, Zinicev a activat în KGB, apoi în Serviciul Federal de Pază, asigurând protecția primelor persoane în stat. Se cunoaște foarte puțin despre această perioadă a carierei lui, chiar dacă viitorul ministru era mereu la vedere: în imagini era surprins alături de Vladimir Putin.
Apoi a activat în calitate de adjunct al șefului direcției antiteroriste a FSB. Iar din iunie 2015 a condus Direcția FSB în una din cele mai importante regiuni din punct de vedere al securității – regiunea Kaliningrad.
În iulie 2016, a fost numit în fruntea regiunii. Ce-i drept, pentru scurt timp, doar pentru 70 de zile. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Zinicev i-a solicitat șefului statului să-l transfere la un alt loc de muncă “din motive familiale”.
A revenit în domeniul lui firesc, devenind adjunctul directorului FSB. Însă, în mai 2018 a fost numit în fruntea Ministerului Situații Excepționale.
Владимир Головатюк - Sputnik Moldova, 1920, 08.09.2021
Politică
Golovatiuc despre funcția de ambasador în Rusia: Au fost stabilite relații bune

O mare pierdere

Această funcție, probabil, este una care necesită o mai mare prezență pe teren. “Principalul salvată” trebuie să se deplaseze mereu la fața locului. Zinicev nu a fost o excepție. La câteva săptămâni până la tragedie, la mijlocul lui august, a controlat stingerea incendiilor forestiere în Iakutia. Mai devreme, a condus lucrările de pregătire pentru taifun puternic și inundații în Primorie.
Nu a ignorant nici chestiunile birocratice. Ministrul a realizat repid o reformă structural majoră a instituției conduse, i-a sporit eficiența. Schimbările au vizat și salvatorii de rând, în unitățile de pompieri au ajuns regulat echipamente noi și tehnică.
În plus, ministrul adesea verifica personal cu sunt îndeplinite indicațiile: ultimul eveniment la care a participa în ajunul tragediei a fost inspectarea construcției unei noi unități de pompieri în Norilsk.
Moartea lui Zinicev i-a șocat pe toți: pentru prima data în istoria Rusiei contemporane un demnitar de o rang atât de înalt a devenit victima unui accident. Ministrul avea 55 de ani, a lăsat în urma sa soția și un fiu.
Vladimir Putin a expediat o telegramă rudelor răposatului. Potrivit lui Peskov, șeful statului și-a exprimat “condoleanțe profunde”. “Președintele și Zinicev au în comun mai mulți ani de colaborare. E o mare pierdere”, a declarat reprezentantul administrației prezidențiale ruse.
Pe ministru l-au cunoscut îndeaproape și alți șefi de stat. Unul din primii a reacționat președintele Serbiei, Aleksandar Vučić: “Cu mare tristețe am primit știrea despre moartea tragică a ministrului Evgheni Zinicev, care și-a dedicat viața salvării altor oamenii în cele mai dificile situații. Îmi exprim condoleanțe profunde guvernului Rusiei, familiei, colegilor și prietenilor ministrului Zinicev”.
Redactorul șef al postului de televiziune RT și AIP Rossiya Segodnya, Margarita Simonean, care în anii 2000 a activat în calitate de jurnalist în pool-ul de la Kremlin și îl cunoștea foarte bine pe Zinicev, a scris în Telegram: “Pentru mine a fost un reprezentat al acestui tip al oamenilor din structurile de forță – oameni dintr-o altă bucată. Stricți, tăcuți, curajoși, profund laconici, fulgerător de hotărâți, care înțeleg semitonurile, însă nu le acceptă în problemele ce țin de bunăstarea și siguranța statului, fiind gata să-și sacrifice viața în orice clipă – pentru Patrie, pentru misiunea asumată, așa cum este și salvarea unui operator care a alunecat de pe o stâncă”.
Colegii spun că Ziniveci a fost o persoană dedicată muncii sale, un profesionist și un adevărat ofițer.
Центральный рынок - Sputnik Moldova, 1920, 08.09.2021
Moldova și Rusia
Harea, despre starea actuală a relațiilor comerciale dintre Moldova și Rusia
Fluxul de știri
0