Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Stamate: ”Activitatea procurorului general nu poate fi calificată drept satisfăcătoare”

© Sputnik / Miroslav RotariOlesea Stamate
Olesea Stamate - Sputnik Moldova, 1920, 07.09.2021
Abonare
Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului a comentat decizia Curții Constituționale și a vorbit despre soarta de mai departe a procurorului general.
CHIȘINĂU, 7 sept – Sputnik. Decizia adoptată luni de Curtea Constituțională privind respingerea cererii Procuraturii Generale de suspendare acțiunii modificărilor operate la Legea cu privire la Procuratură nu este un verdict privind constituționalitatea sau neconstituționalitatea legii, a declarat fostul ministru al Justiției, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, deputatul din partea PAS Olesea Stamate în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.
”Este doar respingerea solicitării de suspendare a legii, care a fost cerută de Procuratura Generală. În înțelegerea mea, Curtea Constituțională a considerat că nu există niciun risc pe care l-ar produce legea în cazul în care nu este suspendată, până la examinarea în fond a constituționalității acesteia”, a explicat Stamate.
Documentul privind operarea modificărilor la Legea cu privire la Procuratură, care permit evaluarea activității procurorului general, a fost adoptat anterior de Parlament în două lecturi și promulgată de președintele țării. Olesea Stamate a precizat că acum va fi constituită o comisie de evaluare care va examina activitățile șefului Procuraturii Generale.
”Urmează să fie creată această comisie de evaluarea a activității procurorului din care vor face parte reprezentanții tuturor acelor organe menționate în lege și să pornească evaluarea activității procurorului. Dacă nu greșesc, în termen de 30 de zile trebuie să trimită CSP-ului un raport pe marginea evaluării efectuate”, a menționat deputatul.
Drept temei pentru o astfel de evaluare, potrivit lui Stamate, poate servi inclusiv hotărârea Parlamentului care a apreciat cu calificativul „nesatisfăcător” activităților Procuraturii și CNA în cazul fraudei bancare. "În afară de această hotărâre, există mult mai multe temeiuri pentru evaluare", a spus Stamate. - „Avem foarte multe întrebări vizavi de activitatea Procuraturii și a procurorului general în special - lipsa progresului în dosarele de rezonanță, și nu este vorba doar despre„ furtul miliardului”, este vorba de „Aeroport”, este vorba de ”landromatul rusesc" și multe alte dosare interesante".
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2021
Politică
CC a respins cererea privind suspendarea modificărilor la Legea cu privire la Procuratură
Stamate a menționat că în cadrul pregătirii modificărilor la Legea cu privire la Procuratură a fost studiată legislația țărilor UE.
La întrebarea despre modul în care s-ar putea încheia ”războiul” cu Procuratura Generală, Stamate a menționat că se bazează pe decizia comisiei, însă activitatea procurorului general nu poate fi calificată drept satisfăcătoare. Totodată, ea a menționat că legislația mai multor țări europene prevede evaluarea activității procurorului general și procurorul general poate fi sancționat disciplinar. ”Am studiat recomandările structurilor internaționale și am clarificat că un mecanism de sancționare disciplinar a procurorului general poate să existe, important este ca acesta să fie un rezultat al evaluării disciplinare”, a precizat ea.
”Cred că pentru toți este clar că activitatea dumnealui (a procurorului general – n. red.) nu este una satisfăcătoare. Fără să sar înainte și să zic care va fi rezultatul evaluării activității, nu văd cum ar fi un raport ”bine” sau ”foarte bine” sau ””excelent” al activității dumnealui. Respectiv, dacă ar avea demnitate și curaj, eu cred că ar trebui să-și dea demisia. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, vom vedea ce va zice comisia de evaluare”, a conchis Olesea Stamate.

Modificările la legea cu privire la Procuratură

Amintim că, pe 24 august, Parlamentul a adoptat în lectură finală mai multe amendamente la Legea cu privire la procuratură.
Potrivit modificărilor operate, procurorul general poate fi eliberat din funcție înainte de expirarea mandatului de către președintele țării, la propunerea Consiliul Superior al Procurorilor, în cazul acordării calificativului „eșuat” de către comisia specială sau la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, în cazul adoptării de către Consiliul Superior al Procurorilor a hotărârii de aplicare a sancțiunii disciplinare de eliberare din funcție.
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2021
Politică
Procuratura cere explicații de la Consiliul Suprem de Securitate - care este motivul
De asemenea, mandatul Procurorului General se suspendă în cazul pornirii urmăririi penale în privința acestuia, pe perioada urmăririi penale.
În prezent, procurorul general este numit de președinte pentru un mandat de șapte ani, fără posibilitatea întreruperii înainte de termen a acestuia.
Fluxul de știri
0