Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Procuratura cere explicații de la Consiliul Suprem de Securitate - care este motivul

© Sputnik / Mihai CarausProcuratura Generală
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Decizia Consiliului Suprem de Securitate prin care s-au constat „inacțiuni ale Procuraturii” în gestionarea cazurilor de rezonanță a trezit mai multe semne de întrebare din partea instituției vizate.
CHIȘINĂU, 6 sept - Sputnik. Procuratura Generală a trimis o solicitare către președintele Consiliului Suprem de Securitate de a veni cu precizări în ceea ce ține decizia emisă în data de 10 august cu referire la „inactivitatea autorităților abilitate în gestionarea cazurilor de rezonanță”. Instituția cere materialul factologic care a stat la baza acestei decizii.
Instituția întreabă „care sunt numeroasele cauze penale avute în vedere, care anume autorități abilitate au dat dovadă de inacțiune, în care spețe și care sunt cazurile de imixtiune a unor interese externe în activitatea acestora”, iar în cazul în care astfel de materiale nu există, Procuratura roagă, respectuos, să fie informată pe ce s-a întemeiat decizia CSS”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii.
Instituția a precizat că informațiile solicitate sunt foarte importante, deoarece procurorul general a fost singurul „raportor care a prezentat o informație generalizată la subiect, urmată de o serie de întrebări, afirmații, declarații cu substrat politic și critici nefondate aduse Procuraturii de către unii membri ai CSS pe câteva cauze penale concrete”.
Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 03.09.2021
Societate
Stoianoglo solicită Curții Constituționale suspendarea modificărilor la Legea Procuraturii
Totodată, Procuratura a rugat să fie informată și despre cadrul normativ ce îi permite Consiliului Suprem de Securitate să-i solicite unui procuror, inclusiv procurorului general, să raporteze măsurile întreprinse și rezultatele obținute în cadrul unei anchete penale concrete.
Instituția a precizat că decizia CSS are o multitudine de neclarități și nereguli. În context, Procuratura a solicitat președintelui CSS, Maia Sandu, să precizeze recomandările Consiliul înaintate instituției.
„Ce se are în vedere prin examinarea punctuală a cazurilor de rezonanță la ședința CSS, conform căror proceduri legale, care ar fi volumul de informații așteptat și admisibil legal de a fi prezentat, care sunt cazurile punctuale de rezonanță pe care intenționează CSS să le examineze la următoarea ședință și care norme legale îi atribuie CSS aceste competențe?”, se menționează în comunicatul de presă.
Fluxul de știri
0