Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Severin: “Singura șansă a României e să se înțeleagă direct, nu prin Washington, cu Rusia”

Adrian Severin - Sputnik Moldova, 1920, 07.09.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Analiză fulminantă a lui Adrian Severin, menită să atragă atenția asupra unui uriaș pericol: : România să fie pusă sub “administrarea directă a unui regim de mână forte acționând din mandat internațional”
BUCUREȘTI, 7 sept – Sputnik. Analiză fulminantă a lui Adrian Severin pornind de la situația generată de Summitul de la Geneva al superputerilor ”fostei ordini mondiale bipolare”.
”În procesul retragerii către Marea Chinei și redispunerii în regiunea indo-pacifică, cu intenția de a-și asigura astfel spatele, SUA a cedat Polonia Germaniei, Ungaria Rusiei, Ucraina Rusiei și Germaniei, Marea Neagră Rusiei și Turciei, iar România a rămas, cum se spunea în dreptul roman, un res derelictae (adică o proprietate abandonată voluntar de titularul ei) având statutul de res nullius (bunul nimănui), pe care oricine și-l poate însuși și cu care oricine poate face ce vrea”, scrie Severin.
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 20.08.2021
Internațional
Prețurile la gaz în Europa scad după anunțul Gazprom
Desigur, trebuie precizat că acest ”cedat” nu mai poate fi perceput ca având greutatea Yaltei, dar este vorba de influență și mai ales de spatele în negocieri și decizii.
În condiții descrise, Severin consideră că și ceea ce se întâmplă acum în România ”este rezultatul acestei situații: se distruge tot ce a mai rămas din sistemul constituțional pluripartit, pentru ca, devenit un simplu bun, cvasi statul România (un stat eșuat) să fie pus sub “administrarea directă” a unui regim de mână forte acționând din mandat internațional”.
Repet afirmația cheie a lui Severin: ”Cvasi statul România (un stat eșuat) să fie pus sub “administrarea directă” a unui regim de mână forte acționând din mandat”.
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2021
Economie
Gazprom îşi intensifică producția pe măsură ce cresc exporturile de gaze
În continuarea ideii acesteia Severin consideră că ”Agitația politică irațională (fără nici o legătură cu conceptul de “acțiune politică”) de la București, din aceste zile, reprezintă doar unul din multele scenarii menite a face posibilă ajungerea la un asemenea rezultat; unicul interesant pentru marii jucătoride la masa politicii globale”.
În acest context nici nu contează cine a amorsat criza (care, de fapt, nu este politică, ci națională - o criză de destin istoric), Cîțu, Barna sau Cioloș, spune Severin.
”Nu contează cum vor vota AUR sau PSD, nu contează ce spun Ciolacu sau Orban, pe ce picior dansează Dâncu și Rareș Bogdan ori la ce oră revine din adormire Iohannis”, scrie Severin, subliniind că președintele ”are misiunea ca, după ce a lucrat cu succes la suspendarea Constituției, să creeze condițiile pentru ca românii să salute, de nevoie dacă nu de gust, schimbarea regimului politic și trecerea de la democrația autohtonă coruptă și impredictibilă, la autoritarism și subordonare externă integrală”.
Repet: ”trecerea la autoritarism și subordonare externă integrală”, spune Severin, punctând – ”Asta se execută acum”.
Ei bine, Severin propune și o soluție fulminantă: ”Singura șansă a României în atari condiții, ca și în 1944, este să se înțeleagă direct (nu prin Washington) cu Rusia (cu care mai poate găsi interese strategice congruente)”.
Газопровод - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2021
Analize și opinii
Rămânem fără gaze? Planul „Gazprom” pentru gazoductul Iași-Chișinău
Pentru că, spune Severin, ”SUA a ieșit din joc, respectiv a lăsat-o în afara jocului, iar Germania nu are interesul să vadă un bloc româno-rus la Gurile Dunării, între obiectivele strategice germane și nevoințele strategice românești neexistând nici o convergență”, scrie Severin, conchizând pesimist:
”Mai este, oare, cineva, la București și la Moscova gata sau / și capabil să o facă? Se pare că nu”, încheie forul ministru de Externe.
Este una dintre cele mai importante analize ale momentului – iar dacă nu se va pune în aplicare acum o strategie alternativă celei actuale, evident distrugătoare, este posibil ca previziunea lui Severin să se adeverească: ”România, un stat eșuat, să fie pus sub “administrarea directă” a unui regim de mână forte acționând din mandat internațional”.
Fluxul de știri
0