Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Gazprom îşi intensifică producția pe măsură ce cresc exporturile de gaze

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaGazprom
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2021
Abonare
Gigantul energetic rusesc Gazprom a crescut producția de gaze naturale cu aproape 18% în primele opt luni ale anului curent, comparativ cu aceeași perioadă acum un an.
BUCUREŞTI, 5 sept – Sputnik, Doina Crainic. Producătorul rusesc de gaze a declarat că producția sa a totalizat 337,2 miliarde de metri cubi, marcând o creștere de la an la an de 17,9%, potrivit raportului companiei, publicat în această săptămână.
În același timp, exporturile de gaze naturale în afara fostei Uniuni Sovietice au înregistrat o creștere de 19,4%, până la 131,3 miliarde de metri cubi. Aprovizionarea cu gaze naturale a Turciei se relatează că a crescut cu 173,6% din ianuarie până în august, în timp ce transporturile de combustibil către Germania și Italia au crescut cu 39,3%, respectiv 15%.
De asemenea, compania a raportat o creștere accentuată a vânzărilor către România, de 344%, în timp ce aprovizionările către Serbia și Bulgaria au crescut cu 123,9% și, respectiv, cu 50,9%, potrivit RT. În acelaşi timp, transporturile către Finlanda s-au majorat cu 22,7%. Grecia a crescut achizițiile cu 15,8%, în timp ce vânzările către Polonia au înregistrat o creștere modestă de doar 12%.
La începutul acestei săptămâni, Gazprom a declarat că se aşteaptă ca producția sa din 2021 să se intensifice cu 55 de miliarde de metri cubi, până la peste 510 miliarde de metri cubi, cea mai mare creştere din ultimul deceniu.
Se preconizează că exporturile de gaze către Europa vor atinge 183 miliarde de metri cubi în anul curent. Producătorul rus a adăugat că lansarea conductei Nord Stream 2 nu va avea niciun impact major asupra exporturilor sale din 2021.
Fluxul de știri
0