Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Îngroapă securea războiului? Iată ce a propus Procuratura Parlamentului și Președinției

© Sputnik / Mihai CarausProcuratura Generală
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 02.09.2021
Abonare
Procuratura a propus Guvernului, Parlamentului și Președinției un mecanism de conlucrare pentru combaterea corupției la nivel înalt.
CHIȘINĂU, 2 sept – Sputnik. Procuratura Generală propune un mecanism de conlucrare cu autoritățile publice centrale pentru combaterea corupției la nivel înalt. Instituția a venit cu o sugestie față de Guvern, Parlament și Președinție de a dispune efectuarea unui audit intern complex în toate instituțiile publice, pentru a verifica dacă există sau nu scheme de corupție la nivel înalt.
Potrivit unui comunicat emis de Procuratura Generală, Alexandr Stoianoglo a expediat o scrisoare adresată președintelui Republicii Moldova, președintelui Parlamentului și premierului privind identificarea și demascarea unor eventuale scheme care favorizează delapidarea banilor publici, contrabanda, evaziunea fiscală, inclusiv adoptarea cadrului normativ favorizator ș.a.
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 21.08.2021
Politică
Procuratura s-a adresat structurilor internaționale: Ce a solicitat
Procuratura mai propune antrenarea în acest proces a instituțiilor de control financiar și revizie.
Instituția menționează că, până în prezent, nu a fost sesizată în ordinea stabilită de lege și nu a înregistrat materiale relevante de la organele de control, de constatare sau care practică activitate specială de investigații.

”În condițiile actuale, din moment ce au fost deja operate schimbări în conducerea celor mai importante instituții ale statului, fiind instituit control total asupra procesului de guvernare a țării, Procuratura propune conducerii statului să dispună, așa precum s-a promis în cadrul companiei electorale, efectuarea unui audit intern complex în toate instituțiile publice pentru a confirma sau infirma existența schemelor corupționale la care s-au referit anterior”, este menționat în comunicatul emis de Procuratura Generală.

De asemenea, instituția precizează că odată identificate eventuale spețe de interes, Procuratura este dispusă să asigure procesul de investigare a schemelor corupționale prin antrenarea celor mai experimentați procurori din cadrul Procuraturii Generale, a procuraturilor specializate și a procuraturii Capitalei.

Războiul dintre guvernare și Procuratura Generală

În cadrul ședinței extraordinare a Parlamentului din 24 august, deputații au votat în lectura finală proiectul ce prevede modificările la Legea Procuraturii. Inițiativa prevede instituirea unui nou mecanism de demitere a procurorului general de către șeful statului, la propunerea CSP. Acest proiect de lege a trezit un adevărat „război” între guvernare și procurorul general.
Deputați în Parlamentul Republicii Moldova  - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2021
Politică
Audieri în Parlament: Procuratura chemată la raport
În data de 19 august, Alexandr Stoianoglo a ieșit într-un briefing în care a declarat că nu își va da demisia și a acuzat actuala guvernare de imixtiune în activitatea Procuraturii Generale, iar Maia Sandu a fost învinuită de încălcarea principiului separării puterilor în stat.
Pe 21 august, Procuratura Generală a anunțat că s-a adresat instituțiilor internaționale de drept pentru a analiza compatibilitatea modificărilor legislative propuse de Parlamentul Republicii Moldova, care se referă la procedurile de tragere la răspundere disciplinară și la evaluarea performanțelor procurorului general, precum și la modificarea componenței Consiliul Superior al Procurorilor, cu standardele europene în domeniu. Procuratura a scris că proiectul de lege a fost elaborat într-un regim de urgență nejustificat.
Fluxul de știri
0