Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Vom ajunge sau nu la trei mii de cazuri de COVID-19 pe zi: Declarația unui expert

© Inquam Photos / GEORGE CALINTestare la coronavirus
Testare la coronavirus - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2021
Abonare
Nu se cunoașe dacă vom ajunge sau nu la trei mii de cazuri de COVID-19 pe zi, dar cert e că numărul acestora va crește considerabil în următoarea perioadă, susțin experții.
CHIȘINĂU, 1 sept - Sputnik. Epidemiologul Ala Tocarciuc a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre prognozele anunțate de OMS precum că la sfârșitul lunii octombrie, în Moldova ar putea ajunge numărul de infectări la 3000 pe zi. Expertul susține că creșterea numărului de cazuri este inevitabilă ținând cont că unii oameni așa și nu respectă măsurile de protecție, iar tulpina Delta bântuie prin țară. Chiar și așa, o eventuală explozie a numărului de cazuri nu ar avea legătura cu începerea anului școlar, mai ales dacă în instituțiile școlare se respectă toate măsurile de protecție.
Ala Tocarciuc susține că potrivit unui studiu efectuat în Israel, în următoarea perioadă se vor infecta cei care nu au fost încă bolnavi cu COVID-19 și nu s-au imunizat împotriva virusului.
„Eu cred că noi avem un număr destul de mare de oameni care au fost bolnavi, ei poate nu toți au nimerit în statistici, dar ei au fost bolnavi. Acum, acești oameni au un risc de a se reinfecta, mai ales cei care au fost bolnavi un an în urmă. Noi avem un număr foarte mare de oameni care au fost și bolnavi, și vaccinați, deci ei sunt cei mai protejați. Aceștia cu siguranță că nu se vor îmbolnăvi acum sau vor face niște forme complet asimptomatice. Și avem un număr foarte mare de oameni care nu au fost bolnavi deloc și nu au făcut nici vaccinul, iată riscul lor este cel mai mare”, susține expertul.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2021
Coronavirus
Gavrilița: Am putea înregistra câte 3 000 de cazuri de COVID pe zi
Epidemiologul a precizat că prognozele privind creșterea numărului de infectări până la trei mii sunt pe jumătate reale, deoarece chiar de la începutul pandemiei nicio prognoză nu a putut fi sută la sută adevărată. Mai mult, Tocarciuc afirmă că nu se pot face pronosticuri reale din motiv că autoritățile nu dețin cifra exactă a celor care deja au fost bolnavi.
„Da, o să avem mulți oameni bolnavi, mai puțini poate or să fie în spitale. Dacă să ne întoarcem la statistici, atunci în general printre cifrele din ultima perioada pe mine mă surprinde numărul mare de decese. Noi avem cazuri nu chiar multe încă, dar numărul de decese este constant. În toate țările număru de cazuri crește foarte mare, dar numărul de decese scade dramatic. La noi numărul de cazuri nu este mare, dar numărul de decese este constant”, a menționat Ala Tocarciuc.
Precizăm că marți seara, premierul Natalia Gavrilița a făcut unele prognoze îngrijorătoare, în cadrul unei emisiuni televizate. Ea a declarat că în octombrie, în Moldova se așteaptă câte 3 000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.
"Ne așteptăm și un val și mai mare spre sfârșitul lui octombrie. Este vorba de peste trei mii de îmbolnăviri pe zi. Acestea sunt prognozele OMS în condițiile în care noi nu schimbăm datele problemei", a declarat Natalia Gavrilița.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2021
Editoriale
Maia Sandu va fi forțată să ia decizia luată cândva de Vladimir Voronin
Fluxul de știri
0