Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tot mai mulți tineri preferă să se cunune fără nași: De ce renunță la tradițiile seculare

© Pixabay / StarFlamesБукет невесты
Букет невесты - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2021
Abonare
În ultima perioadă în Republica Moldova a început să prindă contur o tendință care sparge tiparele - din ce în ce mai mulți tineri care vor să se căsătorească decid să se cunune fără nași. Ce îi determină să renunțe la tradiția care până mai ieri părea de nezdruncinat?
CHIȘINĂU, 28 aug – Sputnik. Tot mai mulţi tineri de la noi sparg tiparele şi se căsătoresc fără naşi de cununie. Cum decurge un astfel de eveniment, dar și care este poziția preoților cu privire la acest subiect aflați în articolul de mai jos.

S-au săturat de tradiții?

Tinerii care decid să se căsătorească fără nași de cununie spun că iau astfel de decizii din varii motive. Unii afirmă că nu găsesc o pereche potrivită care să le fie alături pe parcursul căsniciei, alții nu văd rostul acestui obicei.
„Dorim să ne cununăm și sub nicio formă nu ne dorim nași sau nani și martori cum se spune. Vrem doar cu preotul și atât. Nu văd nimic rău în asta - că nu ai nași. Principalul ca tinerii să fie cu sufletul curat și împăcat, cu dragoste adevărată față de bunul Dumnezeu. Restul nu mai contează”, a declarat o tânără care planifică să facă nunta în scurt timp.
Unii tineri consideră că, de multe ori, moldovenii exagerează atunci când vine vorba de obiceiurile de nuntă, iar tradițiile seculare încep să sufere „mutații” - oamenii le oferă un cu totul alt sens și așa se face că nașii nu le mai devin în cele din urmă „părinții spirituali”.
Pe alți tineri îi obosește ideea că trebuie să le poarte cinstea nașilor întreaga viață. Așa se face că tradițiile care altădată erau respectate cu sfințenie dispar încet-încet.
„Noi ne-am cununat fără nași. Martori au fost părinții noștri”, a declarat o altă tânără.
De altfel, acest subiect este deseori discutat pe diverse forumuri sau rețele de socializare. Mai multe internaute s-au pronunțat pe un grup de pe Facebook cu privire la organizarea unei nunți fără nași.

”Asta e o tradiție ca și multe altele. Dacă treci peste ea nu se schimbă nimic”, a scris o tânără.

”Dacă nu aveți o pereche care să vă fie nași puteți face cununia și fără. Principalul voi să fiti fericiți în viața de familie”, a oferit un sfat o altă femeie.
Снимок российского фотографа Ekaterina Mukhina, ставший финалистом в категории EPIC LOCATION в конкурсе  - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2020
Atmosferă de dragoste: Cele mai bune imagini de nuntă din 2020
Cuplurile care și-au organizat marele eveniment fără nași de cununie au povestit cum a decurs petrecerea. Unii tinerii spun că au ales să fie așezați singuri la masa de prezidiu, alții au stat alături de părinți sau frați și surori.
”Nu am avut nași și nicio tradiție. Am mers pe ideea unei petreceri. La masă am stat în doi”, a spus un alt internaut.
Totodată, tinerii au povestit că, în lipsa nașilor tradițiile la nuntă au fost asigurate de vornicei și prieteni.
”Nu am avut nași. Am avut vornicei de onoare care au făcut toate tradițiile la nuntă”.

”Părinții și niște prieteni. Dar coroanele ni s-au pus direct pe cap. Nu le-a ținut cineva”, și-a împărtășit experiența o altă tânără.

Cum vede Biserica cununiile fără nași

Biserica Ortodoxă acceptă să cunune tinerii și fără naşi. Parohul bisericii „Minunea Sfântului Arhanghel Mihail" din satul Cruglic, raionul Criuleni, Nicolae Ciobanu, a declarat în cadrul unei emisiuni realizate în Studioul Sputnik Moldova că nașii de cununie au doar o semnificație simbolică și nu sunt obligatorii la această ceremonie religioasă.
"Biserica cunună mirii și fără nași. Această tradiție este caracteristică doar pentru localnicii din Moldova și România. De pildă, în Rusia nu există nași la nuntă. Astfel, Sfânta Taină a Cununiei este efectuată doar în prezența preotului, tinerii având în preajmă doi tineri sau un cuplu căsătorit care sunt un fel de "martori" în cadrul cununiei religioase", spune Nicolae Ciobanu.
Natalia Caraman - Sputnik Moldova, 1920, 28.05.2021
Societate
După câți ani de căsătorie divorțează moldovenii și care sunt principalele motive?
Preotul s-a mai referit la rolul și obligațiile nașilor de cununie. Potrivit lui, nașii trebuie să se aleagă dintre cei mai buni și mai evlavioși creștini, indiferent de starea lor socială, pentru că nașii sunt povățuitorii duhovnicești ai finilor lor și au mai mari îndatoriri față de aceștia chiar decât părinții cei trupești.
"Mai mulţi tineri spun că astăzi este tot mai greu să găseşti naşi. Lăsând în umbră partea financiară, naşii de cununie trebuie să mai posede şi calităţi creştine: să îndrume finii pe calea credinței, să aibă o viață morală exemplară, să îndemne tinerii să meargă regulat la biserica. Nașul este obligat să supravegheze duhovnicește tinerii, să le ofere iconițe și cărți sfinte de citit. Însă, constatăm că foarte mulți nași sunt lipsiți de educația spirituală și pun accent mai mult pe interesul material: cadouri, distracții, mese copioase, etc. De aceea nu știu dacă nașul își mai are rolul de altă dată, odată ce nu-și cunoaște principalele datorii", a adăugat preotul.
Cum are loc cererea în căsătorie la rușii staroveri din Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 02.01.2021
Video
Cum are loc cererea în căsătorie la rușii staroveri din Moldova
Recent, Cleopatra Strătan și Edward Sanda s-au căsătorit religios. Înainte de marele eveniment, în presă s-a vehiculat că mirii nu vor avea nași de cununie, dar vor fi susținuți de prieteni.
„Nu avem nași, avem prieteni foarte buni care ne susțin și sunt alături de noi. Am zis că dragostea și căsătoria sunt despre noi. Nu vrem noi să respectăm ceea ce au făcut alții în trecut, dacă așa face toată lumea, noi nu trebuie să facem. Așa simțim noi, că nu avem nevoie”, a spus Edward Sanda în cadrul unei emisiuni la un post TV din România.
Fluxul de știri
0