Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Cum are loc cererea în căsătorie la rușii staroveri din Moldova

Abonare
Majoritatea staroverilor nu fac concesii atunci când vine vorba de cererea în căsătorie - aici sunt păstrate cu sfințenie tradițiile seculare. 

Satul Cunicea din raionul Florești este leagănul spiritual al ortodocșilor de rit vechi din Republica Moldova sau al staroverilor, cum li se mai spune în popor. 

Aici rușii care au fugit de prigoană acum mai bine de trei secole își păstrează cu sfințenie tradițiile. 

Staroverii din Moldova - Sputnik Moldova
Călătorie în timp: Satul din Moldova în care se vorbește ca acum câteva secole

Cererea în căsătorie la staroveri are loc în mai multe etape, iar dacă unul dintre miri se răzgândește după logodnă - nu are parte de fericire. Ba chiar se spune că toată viața îl urmăresc necazurile.

În rare cazuri la staroveri se acceptă divorțurile. A doua căsătorie este permisă doar cu binecuvântarea mitropolitului. 

„Un cunoscut de-al meu s-a însurat și a descoperit după că femeia e bolnavă. Și părinții știau. Ei nu au spus asta, dar sunt obligați să o facă. Ea suferea de tulburări psihice. După ce a născut, aceste tulburări s-au acutizat. Și Mitropolitul Cornilii l-a binecuvântat pentru a doua căsătorie.  Și dacă cineva moare tot se permite a doua căsătorie. Dacă femeia nu poate să aibă copii, obligatoriu trebuie să spună acest lucru preotului înainte de cununie”, a declarat pentru Sputnik scriitorul Ivan Pridorojnov din satul Cunicea.

Cum decurge întreg procesul de cerere în căsătorie - aflați din materialul Sputnik. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0