Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Economist rus: Moldova și Ucraina depind de comerțul cu țările CSI

© Пресс-служба президента КР / Султан Досалиев imagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2021
Abonare
Economistul rus Alexei Zubeț a comentat declarația prim-ministrului ucrainean despre un pas spre întreruperea relațiilor comerciale din cadrul CSI.
CHIȘINĂU, 28 aug – Sputnik. Declarațiile prim-ministrului ucrainean Denis Șmigal privind „primul pas către ieșirea din relațiile comerciale ale CSI” nu au nicio legătură cu realitatea, iar economiile Ucrainei și Moldovei depind în mare măsură de schimbul de bunuri cu țările CSI. Despre asta a comunicat pentru Sputnik Moldova directorul Institutului de Cercetări Sociale și Economice, doctor în economie, Alexei Zubeț.
Работа таможенных и пограничных служб Украины - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2021
Politică
Veste bună pentru producătorii autohtoni: Iată ce vor putea să importe din Ucraina
Prim-ministrul Natalia Gavrilița și premierul Ucrainei, Denis Șmigal, au semnat astăzi, la Chișinău, Protocolul cu privire la amendarea Acordului privind comerțul liber dintre guvernele celor două țări. Documentul semnat, potrivit prim-ministrului ucrainean, este „un pas al statelor ”Trio asociat” pentru ieșirea din relațiile comerciale din cadrul CSI și trecerea la o economie de model UE”.
Expertul a numit cuvintele oficialului ucrainean drept ”vorbe goale”.
"Desigur, acordul vizează dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări cu UE. Pentru Moldova, Uniunea Europeană este principalul partener comercial. Însă, trebuie înțeles că relațiile comerciale dintre Moldova și Rusia sunt unul dintre factorii supraviețuirii sale economice. În primul rând, vorbim despre resursele energetice și despre reducerile pe care le poate primi țara", spune expertul.
Expertul rus a menționat că negociatorii din Moldova, spre deosebire de colegii lor ucraineni, au fost suficient de inteligenți pentru a nu face declarații că țara va avea relații comerciale doar cu UE.
"Nu cred că aceeași Moldova va fi pregătită să rupă relațiile cu CSI. Aceasta este o bravadă din partea ucraineană", a spus Zubeț.
mere - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2021
Politică
Veste bună pentru producătorii autohtoni: Comerț fără taxe vamale în Rusia
Potrivit expertului, economia ucraineană este, de asemenea, destul de dependentă de comerțul cu Rusia și țările CSI.
"Rusia este unul dintre cei mai mari trei parteneri comerciali ai Ucrainei. Rusia furnizează cărbunele, necesar pentru fabricile și centralele sale electrice. Iarna trecută, Rusia și Belarus au salvat Ucraina de un colaps energetic", a menționat expertul.
Specialistul și-a exprimat speranța că autoritățile moldovenești nu vor repeta greșelile conducerii ucrainene și nu vor strica relațiile dintre țări după vizita lui Dmitri Kozak la Chișinău.
"Tot ceea ce spun oficialii ucraineni este o pălăvrăgeală, care ar trebui ignorată. Ea nu corespunde politicii reale a Ucrainei și a Moldovei, dar și relațiilor lor cu Rusia", a spus Zubets.
Fluxul de știri
0