Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Adormirea Maicii Domnului - credință și tradiții

© Sputnik / Vladimir Vdovin / Accesați arhiva multimediaIcoană
Icoană - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2021
Abonare
Creștinii ortodocși de stil vechi prăznuiesc astăzi, 28 august, una dintre marile sărbători bisericești, Adormirea Maicii Domnului
CHIȘINĂU, 28 aug — Sputnik. Maica Domnului este cea mai înaltă „sfințenie omenească cunoscută şi cinstită de Sfânta Biserică", iar Adormirea Maicii Domnului este cea mai de seamă dintre sărbătorile ei. Acesta este ultimul praznic împărătesc din anul bisericesc, sărbătoare pregătită printr-un post de două săptămâni. Adormirea Maicii Domnului, cunoscută popular sub denumirea de Uspenia, celebrează ziua în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit, iar popular este ziua care desparte lunile călduroase de cele reci.
Icoanaa adormirii Maicii Domnului  - Sputnik Moldova, 1920, 31.07.2021
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna august
Sărbătoarea poartă denumirea de „adormire" pe de o parte pentru că în cadrul bisericii nu se poate vorbi despre „moartea" unui sfânt, iar pe de altă parte pentru că tradiţia bisericească spune că obştescul sfârşit al Fecioarei Maria a fost asemenea unei adormiri. Potrivit unei Tradiţii Apusene, preluată apoi şi de Biserica din Răsărit, Fecioara Maria a fost ridicată cu trupul la cer.
Nicolae Ciobanu - Sputnik Moldova, 1920, 14.09.2020
Republica Moldova
Preot ortodox, despre noul an bisericesc și sărbătorile religioase din luna septembrie
Tradiţia spune că, apostolul Toma a lipsit de la înmormântarea Fecioarei Maria, dar a venit trei zile mai târziu şi a deschis mormântul pentru a se închina trupului Mariei, dar nu a mai găsit decât giulgiu în care fusese învelit trupul.Potrivit unei alte tradiţii, trupul a fost ridicat la cer din mâinile apostolilor Petru şi Pavel în momentul în care se pregăteau să îl pună în mormânt, rămânându-le doar giulgiul în care era înfăşurat.
Părintele Sergiu Ivanov, parohul bisericii din satul Vărzărești - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2020
Republica Moldova
Preot ortodox: Coronavirusul nu se transmite nicidecum prin rugăciune
Când a binevoit Hristos să ia la Sine pe Maica Sa, cu trei zile mai înainte a făcut-o să cunoască, printr-un înger, mutarea ei de pe pământ la viaţa cea cerească. După aflarea veştii, Născătoarea de Dumnezeu s-a dus pe Muntele Măslinilor ca să se roage. S-a întors apoi acasă şi a pregătit toate cele de îngropare, încredinţând pe vecine că, mutându-se în ceruri nu numai pe ele nu le va uita, ci pe toată lumea o va cerceta şi o va ocroti. Şi-a împărţit văduvelor sărace veşmintele sale, apoi şi-a luat iertăciune de la toţi şi, culcându-se pe pat, a făcut rugăciune pentru întărirea lumii şi pentru vieţuirea în pace. Şi, binecuvântând pe toţi cei de faţă, şi-a dat sufletul în mâinile Fiului şi Dumnezeului ei. Şi multe vindecări s-au împărţit tuturor celor bolnavi, prin binecuvântarea ei.
După credinţa Sfintei Biserici, la Adormirea Maicii Domnului, trupul ei n-a cunoscut putrezirea, care vine după moarte, nici n-a ramas în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu şi proslăvit, a fost mutată, cu trup cu tot la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri. Dar, spre deosebire de Mântuitorul, ea a fost dusă la ceruri de îngeri, nu prin puterea ei, ca Mântuitorul.
Maica Domnului a beneficiat de o venerare aparte în Ortodoxie, fiind considerată deasupra celorlalţi sfinţi, existând mai multe biserici şi mănăstiri care poartă hramul Fecioarei Maria.
Fluxul de știri
0